Explozie la Muzeul Drents: au fost furate piese din tezaurul Dacic, aduse din muzee din România

Explozie la Muzeul Drents: au fost furate piese din tezaurul Dacic, aduse din muzee din România

Explozie la Muzeul Drents: au fost furate piese din tezaurul Dacic, aduse din muzee din România

O explozie a provocat pagube la Muzeul Drents din Assen noaptea trecută. Poliția vorbește despre un fel de dispozitiv exploziv. Se vorbește despre o spargere și se pare că mai multe piese din tezaurul dacic lipsesc, între care ar fi și coiful de aur pur de la Coțofenești.

În jurul orei patru fără un sfert, a avut loc o explozie la clădirea istorică. Bubuitura a spart mai multe geamuri ale muzeului și ale clădirilor din jur, scrie RTV Drenthe.

„Părea să fie o explozie sau o spargere la un muzeu”, a informat poliția. Pompierii au primit o alertă automată și s-au deplasat de urgență, dar nu s-a constatat niciun incendiu.

La ora 09:00, poliția, municipalitatea și Muzeul Drents s-au întâlnit pentru o consultare de urgență. Directorul muzeului, Harry Tupan, a trebuit să vină cu mașina de la Bruxelles.

Weekendul acesta este ultimul weekend în care expoziția Dacia – bogată în aur și argint se află la Muzeul Drent.

Expoziția este despre povestea dacilor, un popor bogat, dar relativ necunoscut, care a trăit în ceea ce este acum România. Dacii, care au trăit începând cu anul 2000 î.Hr., sunt cunoscuți pentru comorile lor de aur și argint. În Muzeul Drents existau în momentul exploziei peste 650 de comori de aur și argint din Europa de Est.

În jurul orei 03:45, poliția a primit un raport privind o explozie la Muzeul Drents on the Brink din Assen. La fața locului, a devenit clar că accesul în proprietate a fost obținut prin forțarea unei uși cu explozibili. Mai multe capodopere arheologice au fost furate clădire, inclusiv coiful de aur de la Coțofenești, scrie www.politie.nl, protrivit Mediafax.

 

CITEȘTE ȘI: 16 elevi din județul Arad, diagnosticaţi cu fobie şcolară, motiv pentru care unii trebuie să înveţe acasă

UPDATE

Explozia a avariat sediul muzeului. Nimeni nu a fost rănit și nimeni nu a fost arestat încă. Poliția din Olanda ține cont de faptul că există mai mulți suspecți, arată Poliția olandeză într-un comunicat.

În jurul orei 03:45, poliția a primit un raport privind o explozie la Muzeul Drents on the Brink din Assen. La fața locului, a devenit clar că accesul în proprietate a fost obținut prin forțarea unei uși cu explozibili. Mai multe capodopere arheologice au fost capturate în clădire, inclusiv coiful de aur de la Coțofenești.

Poliția face sâmbătă investigații suplimentare la fața locului. Printre altele, se efectuează anchete de cartier, echipa de investigații criminalistice este prezentă și se solicită și se analizează imaginile de pe camerele de supraveghere.

Se încearcă localizarea atât a suspecților, cât și capodoperele furate.

În acest sens, echipa de anchetă a decis, de asemenea, să implice Interpolul.

Poliția investighează, de asemenea, un vehicul posibil suspect.

„În jurul orei 04:15, am primit o sesizare cu privire la incendiul unei mașini în apropierea intersecției dintre Grolloërstraat și Marwijksoord cu N33, în apropiere de Rolde. La autoturismul în flăcări nu se afla nimeni. Considerăm că acest autoturism are o legătură cu explozia și cu spargerea muzeului. Este posibil ca persoanele suspecte din apropierea incendiului să fi trecut la un alt vehicul”, transmite poliția.

Este posibil ca locuitorii din apropierea muzeului, de locul incendiului și de posibila rută a suspecților să fi văzut persoane sau vehicule suspecte noaptea trecută. Sau că cineva are înregistrări de la o cameră sau de la o cameră de bord care arată ceva între orele 03:00 și 04:30. Acestea ar putea fi informații importante pentru ancheta privind explozia și spargerea – este mesajul polițiștilor olandezi pentru cei localnici în speranța că vor da de urmelor jefuitorilor.

„Știți mai multe despre explozie și spargere? Aveți idee cine ar putea fi suspecții? Ați văzut persoane suspecte în Muzeul Drents în ultimele zile, de exemplu, stând mult timp în jurul capodoperelor. Aveți imagini sau informații despre mașina suspectă sau despre alte vehicule suspecte? Sau știți mai multe despre piesele furate, care ar putea fi oferite în cadrul circuitului infracțional?

Dacă da, anunțați-ne! Contactați linia de informare Opsporing la 0800-6070, utilizați formularul de informare de pe site-ul Poliției sau împărtășiți informațiile dvs. prin raportarea anonimă a infracțiunilor la 0800-7000. În cele din urmă, există și echipa de informații criminale a poliției. Aceștia sunt autorizați să protejeze identitatea surselor lor în anumite condiții și se pot asigura astfel că informațiile ajung anonim la departamentul de investigații penale. Le puteți contacta la numărul de telefon 088-6617734. În caz de urgență, sunați la 112”, mai spune Poliția olandeză în comunicat.

UPDATE 1

Ministerul Culturii: Toate piesele furate fuseseră asigurate

Toate piesele furate de la Muzeul Drents din Assen, Olanda, fuseseră asigurate în conformitate cu legislația românească și standardele internaționale, transmite Ministerul Culturii, care anunță că va întreprinde toate demersurile pentru recuperarea bunurilor arheologice furate.

„În dimineața zilei de 25 ianuarie 2025, un incident deosebit de grav a avut loc la sediul Muzeului Drents din Assen, Olanda, unde se desfășura expoziția „Dacia! Kingdom of Gold and Silver”.

O explozie a avut loc, distrugând un zid al spațiului expozițional și permițând pătrunderea mai multor persoane în interiorul muzeului. În urma acestui jaf, au fost sustrase patru piese valoroase din expoziție:coiful de aur de la Coțofenești (datat în secolele V-IV î.Hr.) și trei brățări dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia (din a doua parte a secolului I î.Hr.), unele dintre cele mai importante artefacte din patrimoniul național al României”, transmite Ministerul Culturii.

Potrivit informațiilor furnizate de conducerea Muzeului Drents și autoritățile olandeze, spargerea a fost realizată prin utilizarea unui exploziv pe singurul zid exterior al clădirii.

„Toate piesele furate fuseseră asigurate în conformitate cu legislația românească și standardele internaționale privind organizarea expozițiilor. Muzeul Național de Istorie a României este în contact permanent cu Muzeul Drents, autoritățile olandeze și române, depunând toate eforturile necesare pentru a sprijini ancheta în curs și pentru recuperarea urgentă a artefactelor furate. De asemenea, Ministerul Culturii din România a fost notificat imediat după incident și colaborează îndeaproape cu instituțiile competente din Olanda și România pentru a asigura recuperarea acestor piese de o valoare inestimabilă pentru patrimoniul național”, potrivit comunicatului de presă.

Expoziția „Dacia! Kingdom of Gold and Silver”, deschisă publicului din 7 iulie 2024 și care urma să se închidă pe 26 ianuarie 2025, a adunat peste 77.000 de vizitatori. Expoziția a inclus 673 de bunuri arheologice din metale prețioase, provenind din patrimoniul național al României. Proiectul expozițional a fost realizat în parteneriat cu mai multe muzee din România, inclusiv Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Județean Buzău, Muzeul Național Secuiesc și multe altele.

„Ministerul Culturii este în contact permanent cu MNIR, MAE și partenerii olandezi și asigură publicul român că va întreprinde toate demersurile pentru recuperarea bunurilor arheologice furate”, se menționează în finalul comunicatului.

Dosar penal, deschis din oficiu

BUCUREȘTI (MEDIAFAX) – IGPR anunță că, după ce a fost notificat de furtul unor piese din tezaurul dacic expuse în Muzeul din Drents, a fost întocmit un dosar penal, din oficiu, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de furt calificat și nerespectarea regimului armelor, muniţiilor şi al materiilor explozive.

„În cursul dimineții de astăzi, Inspectoratul General al Poliției Române a fost notificat despre faptul că la Muzeul din Drents, Regatul Țărilor de Jos, în care are loc expoziția ,,Dacia! Rijk van goud en zilver/Dacia! Regatul aurului și argintului”, organizată în cooperare cu Muzeul Național de Istorie, a avut loc o explozie.Încă de la acel moment, Poliția Română a fost în contact cu Poliția din Olanda, respectiv cu șeful echipei de anchetă. În același timp, au fost activate toate mecanismele de cooperare polițienească internațională. Din primele evaluări, această explozie a avut drept scop intrarea prin efracție în clădirea muzeului, unde sunt expuse piese din tezaurul dacic al României. Având în vedere aceste aspecte, s-a relaționat cu Parchetul General, iar în urma analizării situației de fapt, a fost întocmit un dosar penal, din oficiu, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de furt calificat și nerespectarea regimului armelor, muniţiilor şi al materiilor explozive”, potrivit IGPR.

În cadrul dosarului penal, se efectuează cercetări, de către procurori din cadrul Parchetului General și specialiști din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.

„Împreună cu autoritățile din Olanda, depunem toate diligențele pentru soluționarea cazului, prin depistarea autorilor și găsirea obiectelor sustrase. Reiterăm faptul că, în acest caz se colaborează prin canalele de cooperare polițienească, urmând a fi analizate și valorificate toate datele obținute de la locul comiterii faptei și din bazele de date existente. În funcție de evoluția anchetei, vor fi utilizate instrumentele de cooperare judiciară, în vederea recuperării bunurilor sustrase și tragerii la răspundere a persoanelor responsabile”, se arată în finalul comunicatului.

Noaptea trecută, în jurul orei patru fără un sfert, a avut loc o explozie la Muzeul din Drents. Potrivit Muzeului din Drent, cel puțin capodopera absolută a Daciei – Imperiul de Aur și Argint a dispărut. Este vorba de coiful de aur de la Coțofenesti, o piesă din aur aproape pur. Trei brățări de aur au dispărut, de asemenea, din muzeu. Și mai multe piese au fost jefuite, nu se știe câte exact, dar potrivit directorului muzeului, nu sunt zeci.

 

Sursa foto: Drents Museum/Facebook


Opiniile exprimate în articolele publicate pe RENASTEREA.RO aparţin în exclusivitate autorilor! Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Explozie la Muzeul Drents: au fost furate piese din tezaurul Dacic, aduse din muzee din România

  1. Or fi fost asigurate, dar e mult mai rau decat cand ai dauna totala auto si te despagubeste🤪 o firma de asigurari fie ea pe RCA sau pe Casco, nu prea e o consolare sau o justificare acceptabila…

    De asigurat trebuia sa se asigure Ministerul Culturii ca asa ceva nu are cum sa se intample, muzeul ala nu e chiar cine stie ce muzeu gen Luvru sau British Museum.

    Cand ai asa artefacte… cred ca poti sa trimiti si ceva paza proprie, sau macar sa angajezi ceva paza suplimentara acolo daca atat te duce capul sa scoti asa ceva din tara.

    #idiocracy🤪

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *