Muzeul Iluziilor Optice, în premieră la Timişoara

iluzie optica

Iluzii optice, 24 de oglinzi de mari dimensiuni care deformează realitatea, o hologramă piramidală, un generator Van De Graaff sau un theremin, instrumentul muzical la care poți cânta fără să-l atingi sunt doar câteva dintre lucrurile care îi așteaptă pe vizitatori, pentru prima oară în Timișoara, la cel dintâi Muzeu al Iluziilor Optice din România, care va fi deschis din 18 până în 31 ianuarie la Casa Tineretului.

CITEȘTE ȘI: Cine este Mihaela Triculescu, noul șef al ANAF

Conceptul este unic în ţară și are un caracter interactiv, vizitatorii având ocazia de a înțelege cum funcționează iluziile prin contactul direct cu cele peste o sută de obiecte prezentate, dar și prin explicațiile unui povestitor „unplugged”, care va oferi detalii despre mecanismele lor de funcționare și va face demonstrații live.

Totodată, proiectul este unul mobil și își propune să ajungă în toate marile orașe ale României. Deși reprezintă o premieră naţională, conceptul de Muzeu al Iluziilor este popular în numeroase metropole care au astfel de obiective turistice interactive permanente, Barcelona, Zagreb, Moscova, Ljubljana sau Sankt Petersburg fiind doar câteva exemple cu tradiție în acest sens.

CITEȘTE ȘI: Nouă ani de închisoare pentru recidivistul care a violat o taximetristă

„Noi ne-am dorit mult să creăm un loc în care participanții de orice vârstă să poată învăța prin joacă și interacțiunea directă cu exponatele”, a declarat Adrian Filpișan, inițiatorul principal al Muzeului Iluziilor. „Proiectul e, în primul rând, unul educativ și neconvențional.

Cred că fiecare familie, fiecare copil și fiecare persoană trebuie să intre măcar o dată într-un Muzeu al Iluziilor Optice: e o experiență unică să observi exponatele, să cânți la theremin sau să te așezi pe spate pe un pat cu 2.200 de cuie fără să ți se întâmple nimic, la fel cum e amuzant și provocator să încerci să rezolvi enigmele din spatele fiecărei iluzii optice în parte.”

CITEȘTE ȘI: Se pregătește nunta anului în politică: ”Îi va deveni soție cât de curând!”

Muzeul Iluziilor Optice cuprinde trei mari capitole. Sala oglinzilor deformate este locul unde cei mici se vor distra și vor deveni, pentru câteva minute, subțiri ca o sfoară sau rotunzi ca un balon, vor avea burta până la nas sau se vor transforma în… pitici.

Iluziile optice dispune de o sală cu peste 50 de tablouri originale, unele de mari dimensiuni, care vor provoca voința și inteligența celor ce vor încerca să le rezolve misterele. Cea de-a treia sală este dedicată hologramelor, mecanismelor ce ţin de iluzia cinematografică şi thereminului, primul instrument muzical electronic.

„Noi nu vrem doar să le oferim vizitatorilor o alternativă plăcută pentru petrecerea timpului liber, ci și să le stimulăm gândirea, să-i facem să înțeleagă care sunt mecanismele logice și naturale ce se află în spatele tuturor iluziilor care ne înconjoară”, a mai subliniat Filpișan.

CITEȘTE ȘI: Busu a prezentat vremea pentru prima dată în platoul Știrilor ProTV după infarct

„Muzeul Iluziilor Optice e, prin asta, și o completare neconvențională, dar extrem de utilă, a educației formale din școli. Totodată, le recomandăm vizitatorilor să aibă bateria telefonului sau a aparatului foto sută la sută încărcată când vin la noi, pentru că vor pleca cu multe amintiri frumoase de aici”, a adăugat el.

Interesanta expoziţie itinerantă va putea fi vizitată pe bază de rezervare, la [email protected] sau la numărul de telefon 0752/690.245.

Spectacolele se vor desfășura între orele 9 și 19, din oră în oră, cu începere la oră fixă.

Durata unei vizite e de 60 de minute, iar prețul unui bilet este de 16 lei.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Muzeul Iluziilor Optice, în premieră la Timişoara

Lasă un răspuns