Muzeul etnografic Virgil Popa din Pustiniș

pustinis 1

Dacă ajungeți vreodată în Pustiniș, nu ezitați să întrebați de Virgil Popa și muzeul său etnografic, amenajat chiar în casa în care locuiește.

În cadrul concursului online: ”Din casa bănățeanului” organizat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, Virgil Popa a câștigat premiul I, cu răspunsuri documentate date de un om pasionat de arta și cultura tradițională.

”Am dorit să vedem la fața locului cum arată viața, casa și colecția unui bănăţean pentru care folclorul are o importanță deosebită, așa că, odată cu relaxarea măsurilor de prevenție Covid-19, ne-am deplasat la Pustiniș pentru a sta de vorbă cu Virgil Popa. Am descoperit un tânăr mândru de originile sale și de strămoșii săi de la Ivanda și Otelec.
pustinis 2

Aveam senzația vagă că îl cunoaștem de undeva, iar din vorbă în vorbă am aflat că a fost elev al Școlii de Arte din Timișoara în 2016, specializarea: canto / muzică populară, clasa prof. Ana Pacatiuș, dar și concurent al Festivalului <>.

Ne-a primit în muzeul său frumos aranjat, în care parcă aşteptam ca de după uşă să apară bunicul să-și caute ochelarii, iar bunica să ne anunțe că e vremea de prânzit.

Pasiunea lui Virgil Popa pentru arta și cultura tradițională i-a fost transmisă chiar de aceasta din urmă, bunica lui din Checea, alături de care a putut vedea totul, de la torsul lânii la făcutul săpunului în casă și la muncile agricole de odinioară. De la ea a învățat valoarea lucrurilor, iar încărcătura afectivă a copilăriei nu a uitat-o niciodată.
pustinis 3
Virgil Popa ne-a relatat că a crescut într-o casă în care se asculta muzică pop-rock, tatăl său având o trupă cu care cânta la rugi și nunți. De mic a deprins dragul de muzică, însă pașii săi s-au îndreptat spre cea tradițională. A început dansurile populare în 2008, cu Ciprian Cipu, apoi cu Brândușa și Nicolae Stănescu, iar din 2010 a participat alături de mama sa la ruga satului, purtând cu mândrie costumele populare moștenite din familie şi reinstituind astfel o tradiție demult apusă.

În casa-muzeu, în care domnește rânduiala omului gospodar de altădată, am găsit, frumos păstrate, şi aceste straie ale străbunilor, dar și o colecție de obiecte vechi ce spun povestea locului și a oamenilor săi. Județul Timiș își păstrează tradițiile, iar tineri ca Virgil Popa continuă să transmită mai departe valorile culturii noastre populare”, au subliniat reprezentanţii CCAJT.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *