Muzeu dedicat lui Francesco Illy, timișoreanul care a inventat espressorul de cafea

illy

Urbea de pe Bega se va putea lăuda, destul de curând, şi cu un muzeu al cafelei, dedicat memoriei timișoreanului care a rămas în istorie ca inventator al espressorului. Noul punct muzeal Francesco Illy va fi amenajat într-unul dintre fostele castele de apă ale orașului și le va da vizitatorilor prilejul de a afla mai multe despre un bănăţean celebru, al cărui nume este cunoscut în lumea întreagă.

Reprezentanţii Primăriei Municipiului Timişoara au anunţat că au fost achiziționate serviciile de proiectare, consultanță și proiectul tehnic pentru refuncționalizarea Turnului de Apă Iosefin. Lucrările vor începe în acest an și vizează salvarea obiectivului cu bani de la bugetul local. Valoarea estimată pentru realizarea acestui proiect este de circa 200.000 de euro.

Viitoarea cafenea culturală va fi mic muzeu dedicat memoriei lui Francesco Illy. Inventatorul espressorului a devenit cetăţean de onoare post-mortem al Timişoarei în 2013, când i s-a decernat şi o diplomă de excelenţă din partea oraşului, distincţiile fiind înmânate urmaşilor acestuia.

Francesco IllyFrancesco Illy, născut ca Illy Ferenc în 1892, a fost contabil financiar și inventator de mașini de cafea. Illy a venit pe lume şi a crescut în Timișoara, într-o familie mixtă tipic bănăţeană, compusă din János Illy, de naționalitate maghiară, şi Aloisia Rössler, o femeie de etnie germană.

După școala secundară, el s-a mutat la Viena, unde a lucrat pentru două companii mari, iar la vârsta de 22 de ani a fost recrutat în armata austro-ungară, ajungând să lupte, din 1914, pe aproape fiecare front din Primul Război Mondial, inclusiv în bătăliile de la Krasnik și Isonzo.

După încheierea conflagraţiei, Illy a rămas cu sora sa la Trieste, căsătorindu-se ulterior cu o localnică. A lucrat cu companii care se ocupau cu vânzarea de cacao, iar mai târziu a brevetat metoda sa proprie pentru menținerea calității cafelei proaspăt prăjite, creând cutiile cu cafea depresurizate (în vid).

În 1933, talentatul întreprinzător a fondat Illycaffè, inventând primul aparat automat de cafea care a înlocuit apa presurizată cu aburul. Aparatul Illetta a devenit astfel predecesorul espressorului din zilele noastre, utilizat astăzi pe scară largă. Fiul său, chimistul alimentar Ernesto Illy (1925-2008), a preluat conducerea companiei părintelui său, firmă care se află la ora actuală la cea de-a treia generație Illy.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Muzeu dedicat lui Francesco Illy, timișoreanul care a inventat espressorul de cafea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.