Mulţi aleşi, foarte puţini plătiţi

contract 1

Cel mai pupular program guvernamental dedicat întreprinderilor mici şi mijlocii are peste 800 de beneficiari în Regiunea Vest, dar mai puţin de o sută dintre aceştia şi-au încasat sumele contractate. Asta în condiţiile în care Regiunea Vest stă cel mai bine din ţară la capitolul plăţilor efectuate în cadrul Start-up Nation – România, instrument de finanţare dedicat microîntreprinderilor şi întreprinderilor mici şi mijlocii.

Începătorii în afaceri pot obţine, prin acest instrument de finanţare lansat în 2017 şi care va fi reluat în acest an, o alocare nerambursabilă de până la 200.000 de lei. Deocamdată nu se poate afirma, însă, că Start-up Nation este un mare succes, având în vedere că cei mai mulţi dintre debutanţii în afaceri care au semnat contractele de finanţare nu au pupat vreun ban.

La sfârşitul anului trecut, dintre cele 8.400 de IMM-uri contractante, primiseră alocarea bănească numai… 111. Asta în condiţiile în care primele contracte au fost parafate încă de la mijlocul lunii august.

În Regiunea Vest sunt peste 800 de firme beneficiare

Regiunea Vest stă, totuşi, cel mai bine din ţară în ceea ce priveşte efectuarea plăţilor către beneficiarii programului.

„Suntem pe primul loc la plăţi. La sfârşitul anului trecut, dintre cele 111 firme plătite la nivel de ţară, 45 au fost din judeţele Timiş, Arad, Caraş-Severin şi Hunedoara. Între timp, colegii din alte regiuni au reuşit să se mai apropie de noi, dar tot pe primul loc suntem şi acum. Am reuşit să grăbim puţin procesul de implementare a programului pentru că am organizat două seminarii pentru informarea întreprinzătorilor din Regiunea Vest, astfel încât să ştie din timp ce documente trebuie să prezinte pentru a-şi primi banii.

Pentru firmele care dispun de resurse financiare, neavând nevoie de împrumuturi, derularea finanţării este mai rapidă. Unele firme şi-au primit integral banii, altele doar o tranşă sau două, din totalul de trei posibile. Procedura este mai îndelungată, însă, pentru cei care au nevoie de credit, deoarece băncile au nevoie de evaluări care necesită timp, iar pentru cei care apelează la Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii, perioada este şi mai mare”, susţine Adrian Păşcuţă, directorul Agenției pentru IMM, Atragere de Investiții și Promovare a Exportului Timișoara.

La nivelul Regiunii Vest, peste 800 de debutanţi în afaceri au contractat finanţări nerambursabile prin Start-up Nation, iar până în momentul de faţă aproape 100 şi-au primit banii. Termenul final până la care se vor efectua toate plăţile este luna septembrie a acestui an.

Condiţii pentru obţinerea alocării

Prin Start-up Nation, program care îşi propune să stimuleze înfiinţarea de IMM-uri, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat asigură alocări nerambursabile de până la 200.000 de lei pentru fiecare proiect contractat de către IMM-uri şi microîntreprinderi.

Se estimează că în perioada 2017 – 2020 vor beneficia anual de ajutorul de minimis prin Start-up Nation circa zece mii de IMM-uri aflate la start. Întreprinderea beneficiară de ajutor de minimis, în condițiile programului Start-up Nation – România, are obligația, în momentul depunerii solicitării de decont, să facă dovada angajării, pe durată nedeterminată și cu normă întreagă, a minimum doi salariați, precum şi obligația menținerii noilor locuri de muncă pentru cel puţin trei ani. Ministerul de resort implementează programul prin intermediul agenţiilor sale teritoriale.

Au acces la finanţare microîntreprinderile şi întreprinderile mici şi mijlocii care au îndeplinesc cumulativ următoarele criterii: sunt înregistrate conform Legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, Legii nr. 1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei sau în baza Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 6/2011 pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către debutanţii în afaceri; sunt IMM, adică au cel mult 249 de angajaţi şi realizează o cifră de afaceri anuală netă de maximum 50 de milioane de euro sau deţin active totale în valoare de cel mult 43 de milioane de euro, echivalent în lei. Asociaţii sau acţionarii care deţin mai multe societăţi nu pot aplica în cadrul Start-up Nation decât cu o singură întreprindere.

Un nou start, din primăvară

Programul urmează să fie reeditat în acest an şi rămâne de văzut dacă vor exista modificări faţă de 2017, în urma feedback-ului obţinut de minister până în prezent, dar şi după propunerile pe care le vor înainta reprezentanţii IMM-urilor. În orice caz, este posibil ca din luna aprilie să fie deschisă o nouă sesiune de înscrieri, după cum a declarat Ilan Laufer, ministrul pentru Mediul de Afaceri. Mai trebuie spus că pentru debutanţii în afaceri se derulează, la nivelul regiunii noastre, şi programe susţinute cu fonduri europene.

Într-unul dintre aceste instrumente – Start-up Plus, derulat în cadrul Programului Operațional Capital Uman – este implicată și Universitatea de Vest din Timişoara. În Regiunea Vest, întreprinzătorii aflați la debut mai au la dispoziție programe de tip start-up prin intermediul camerelor de comerț din Caraş-Severin și Hunedoara.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *