Moţiunea a trecut, prigoana ar putea începe! Timişul riscă să-şi ia adio de la multe obiective promise: sală polivalentă, stadion, spitale, drumuri…

Guvernul Sorin Grindeanu a căzut! Moţiunea de cenzură depusă de PSD şi ALDE a trecut, fiind votată de 241 de parlamentari, în condiţiile în care ar fi fost suficiente 233 de voturi.

Chiar dacă partidele din opoziţie nu au dat gir moţiunii, tabăra Dragnea a reuşit să capaciteze un număr suficient de parlamentari pentru a-l debarca pe Grindeanu din fruntea guvernului. Fostul premier nu a reuşit să atragă de partea sa suficienţi deputaţi şi senatori, chiar dacă, înainte de vot, au existat promisiuni prin care succesul era asigurat.

Nici prezenţa lui Victor Ponta alături de Sorin Grindeanu nu s-a dovedit decisivă, fostul preşedinte al PSD Timiş nefiind destul de convingător pentru a rupe o parte a parlamentarilor.

După rezultat, Sorin Grindeanu a organizat o conferinţă de presă în care a declarat, printre altele:

„Sper ca votul de azi din parlament să nu fie o mare greşeală, iar PSD să numească viitorul premier. Important e să ieşim din acest blocaj şi să le transmitem investitorilor că România rămâne un mediu stabil şi predictibil.

Voi rămâne în PSD, care nu trebuia să treacă printr-o asemenea încercare, să-şi dea jos propriul guvern pentru că aşa a vrut un singur om… Am ales calea cea mai grea, să nu accept funcţii, compromisuri, înţelegeri mai mult sau mai puţin oculte, să nu negociez cu nimeni, să fiu corect, transparent, să-mi fac treaba până la capăt într-un mod onest…

Cred că s-a depăşit acest moment, deşi nu sunt foarte sigur. De ce sunt însă sigur? Sunt sigur că nu s-a depăşit momentul fricii. Frica de care vă aminteam şi la Timişoara”.

Majoritatea parlamentarilor timişeni nu au votat moţiunea, fiind solidari cu Sorin Grindeanu. Acum, situaţia lor este destul de delicată, temerea că vor avea de suferit fiind firească.

Ce se va întâmpla?

„E foarte greu să discutăm de planuri de viitor. Trebuie mai întâi să vedem cum se încheie această dispută, să vedem decizia conducerii partidului privitoare la parlamentari. În funcţie de aceasta, ne vom continua şi noi activitatea politică. Sper să nu existe repercusiuni. Dacă vor apărea, ne vom gândi şi vom vedea ce avem de făcut”, a declarat deputatul Adrian Pau.

„Sper să fie o decizie bună pentru România şi PSD, pentru că, dincolo de toate disputele, avem o obligaţie faţă de cetăţeni. Important e ca această criză să fie cât mai scurtă, iar România să nu aibă de suferit”, este poziţia senatorului Eugen Dogariu.

Deputatul Alfred Simonis a declarat: „Este ozi neagră pentru PSD, pentru că a fost aruncată toată decizia către preşedintele Klaus Iohannis, care va încerca să nu pună premier de la PSD. Din păcate, a fost înfrânat un curent reformator, dar am speranţa că această flacără va continua să ardă, iar PSD va rămâne la guvernare. Sper să nu se declanşeze o prigoană la adresa PSD Timiş”.

În schimb, deputatul Matei Suciu, un adept al moţiunii, a declarat că „partidul a ieşit întărit după această încercare de distrugere şi sper să dureze foarte puţin până când activitatea Executivului va fi reluată, pentru a implementa măsurile din programul de guvernare”.

Aşadar, vom avea un nou guvern. Timişul pierde, astfel, un premier şi riscă să fie marginalizat politic şi economic, fiind de aşteptat să aibă loc o prigoană venită de la Bucureşti. Poate că va trebui să ne luăm adio de la multe obiective promise, de la sală polivalentă, stadion, spitale, drumuri şi multe altele.

E posibil să rămânem doar cu frica de care vorbea Sorin Grindeanu în emoţionantul său mesaj. Ce se va întâmpla cu premierul? Poate că va rămâne de partea bună a istoriei, aşa cum i-a îndemnat pe colegii săi pesedişti, şi va reveni, pentru că timp mai are. Momentan, din păcate pentru el, partea bună a istoriei tot din istorie face parte.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Un raspuns la “Moţiunea a trecut, prigoana ar putea începe! Timişul riscă să-şi ia adio de la multe obiective promise: sală polivalentă, stadion, spitale, drumuri…

  1. ce pierde? sala polivalenta la giroc? caci in rest ori cu ori fara e acelas lucru .am auzit ca ”banatanul” grndeanu o sa mearga primar la….baia de arama.

Lasă un răspuns