Mostră de sistem educațional bolnav. Școlile trimit bunicii să-și facă viză de flotant

bunici scoala

Înscrierea în învățământul primar începe să ia o turnură uluitoare. Ceea ce ar trebui să fie un lucru simplu și plin de bucurie, adică mersul copilului la școală, a căpătat conotații negative: tensiune, stres, șmecherii, învârteli, incompetență și driblare a legii.

O disproporție fantastică

Totul este posibil din cauza pasivității celor care conduc destinele învățământului românesc, incapabili să asigure un sistem armonios, pliat pe cerințele actuale.

Astfel, în loc să se investească în cât mai multe școli, să fie realizată o promovare unitară, să se dezvolte în fiecare unitate de învățământ o anumită latură (artistică, sportivă, tehnică etc.), a fost încurajată supremația a trei-patru școli, care au devenit grup-țintă pentru majoritatea părinților. A apărut, firesc, o presiune pe aceste unități, care a făcut ca lucrurile să scape de sub control.

Șmecheria cu viza de flotant a devenit regulă generală, tolerată de toate autoritățile, fapt care a generat o situație uluitoare: anumite școli au câte nouă-zece clase, iar altele nu reușesc să încropească nici măcar una! De exemplu, la Școala nr. 1 Timișoara s-au înscris doar 19 copii, la Școala nr. 15, 16 micuți, în timp ce la Școala nr. 30 și la Colegiul ”Grigore Moisil” figurează 250, respectiv 215 copii. Avem o disproporție evidentă, total scăpată de sub control. E o situație aberantă, care generează lucruri și mai halucinante, totul de pe urma aplicării la nesfârșit a vicleniei numită viza de flotant.

Cu bunicul, să-și facă buletin nou

Astfel, puse în fața unui fenomen căruia nu știu cum să îi mai facă față, generat de numărul foarte de copii înscriși, școlile au ajuns să instituie criterii speciale proprii. Culmea este că principalul criteriu introdus ține tot de viza de flotant: domiciliul bunicilor! Pentru părinții care au recurs la această șmecherie când și-au schimbat domiciliul, nu va fi o problemă să-i mute și pe bunici, cu cățel, purcel și tot ce mai e pe acasă sau cu ce mai vor școlile.

Dacă va fi cazul, se pot fac vize de flotant și unchilor, mătușilor, colegilor de serviciu și bonelor. Va fi o situație de mirul lumii, cu pensionari veniți să-și schimbe buletinele, ca să meargă nepoțelul la o școală de fițe!

Și mai trist este că, din cauza acestui fenomen imoral și chiar suspect de ilegalitate, riscă să fie eliminați cei care chiar domiciliază pe raza respectivei unități școlare! Aceștia sunt oameni de bună-credință, care procedează absolut legal, dar nu mai au loc din cauza vizelor de flotant, care au invadat învățământul din ciclul primar. Toate aceste absurdități sunt posibile din cauza pasivității și lipsei de soluții alternative și sănătoase ale celor care dețin funcțiile de decizie în cadrul sistemului de învățământ.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Mostră de sistem educațional bolnav. Școlile trimit bunicii să-și facă viză de flotant

  1. Nu-mi amintesc sa fi fost astfel de situatii inainte de 90 ,desi invatamantul si cadrele de invatamant ,erau net superioare celui de astazi .Oare unde sa gresit.

  2. Pai e simplu, Birlic. Greseala le apartine celor care te-au invatat pe tine sa pui spatiu inaintea unui semn de punctuatie si sa lipesti semnul de punctuatie de cuvantul urmator. Sau a celor care ti-au aratat ca „s-a gresit” se scrie fara cratima. Iar punctul se pune pe „i”, nu la sfarsitul intrebarii.

    De toate acestea incearca sa scape sarmanii parinti responsabili … din pacate 🙁

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *