Monumentul din Piaţa Libertății a revenit printre noi

statuie Libertatii

În cadrul demersului de reabilitare a zonei istorice Cetate, a fost realizată şi restaurarea statuii din Piaţa Libertăţii.

Actuala compoziţie statuară a fost comandată în anul 1753 la Viena de către Congregaţia Sfântului Nepomuk şi a Sfintei Fecioare Maria. Monumentul a fost executat la Viena de către sculptorii F. Blimm şi E. Wasserburger şi reprezintă una dintre compoziţiile sculpturale remarcabile, realizate în manieră barocă şi păstrate peste timp în oraşul nostru.

Compoziţia structurală este executată din calcar de Leitha, provenit din zona Vienei, iar în alcătuirea nucleului central s-a folosit şi gresie.

În perioada 1852-1853, statuia a fost mutată pe amplasamentul din faţa Porţii Transilvaniei, pe latura de vest a fortificaţiei bastionare, dar a revenit în Piaţa Libertăţii în 1969, când monumentul a fost desfăcut şi refăcut.

Ultima acţiune de restaurare a fost efectuată în 1999/2000 şi a fost realizată de Ion Oprescu, restaurator în piatră, cel care a realizat şi acum lucrările de refacere.

Monumentul Sfintei Maria și al Sfântului Nepomuk poate fi admirat, din nou, de cei care trec prin Piața Libertății.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns