Tanczos Barna le recomandă românilor montarea centralelor pe lemne: „Nu e nicio rușine. În Austria se bazează în continuare pe lemn”

centralele

Ministrul Mediului, Tanczos Barna afirmă că folosirea lemnului de foc pentru încălzirea locuinţelor este esenţială, iar România are nevoie de un program social destinat celor care folosesc lemne, în contextul în care şi această resursă s-a scumpit.

CITEȘTE ȘI: De azi, începe vaccinarea anti-Covid pentru copiii între 5 și 11 ani. În țară sunt 200 de cabinete de imunizare pediatrică

„Sunt foarte multe state care nu vor renunța la lemnul de foc, această sursă regenerabilă care ocupă un loc important în balanța energetică în foarte multe state membre (ale Uniunii Europene – n.r.). Există o tendința său o direcție a comisiei în sensul reducerii fosilului în balanță energetică, dar pentru încălzirea locuințelor lemnul este esențial. Inclusiv RPN (Regia Națională a Pădurilor – n.r.) pornește un program național de dezvoltare a rețelei de valorificare a lemnului pentru cetățean, încât pe lanțul de valorificare să nu existe mulți interpuși care cresc de la pas la pas prețul. A existat o tendință pe piata mondială de creștere a prețuluui.

Și lemnul de foc s-a scumpit, dar trebuie să existe la nivel naţional un program social pentru lemn, trebuie să existe acest sprijin din partea statului pentru lemnul de foc, trebuie să existe o reţea bine dezvoltată de valorificare a lemnului astfel încât să nu fie foarte mulţi intermediari şi trebuie să investim foarte mult în eficienţa centralelor termice pe lemn. Trebuie să venim cu un program naţional pe acest domeniu”, a declarat Ministrul Mediului, la Digi 24.

Întrebat dacă ar recomanda montarea unei astfel de centrale, Tanczos Barna a spus „fără doar și poate” și a dat exemplul Austriei, care se bazează în continuare pe lemne

„Da, sigur. Fără doar și poate! Eu stau la țară. Am de 22 de ani centrală pe lemn, aceeași centrală adusă din Suedia. Am și centrală pe gaz, dar an de an facem căldură în casă bazându-ne pe centrală pe lemne. Lemnul provind din uscături sau fag, care nu se poate folosi pentru industrializare. E soluția ideală pentru mediul rural. Nu e nicio rușine.

În Austria, ei se bazează în continuare pe lemn, dar pe alte tehnologii, pe tocătură, pe pelerizare, automatizare, reduc foarte mult emisiile. E drumul pe care trebuie să mergem și noi. Nu putem de azi pe mâine, ci pe un alt sistem național, pe alternativele care vin cu timpul. Și gazele care vin cu timpul și energia electrică va veni cu timpul și pompele de căldură pot apărea, dar încă o dată, nu vor înlocui de azi pe mâine centralele pe lemn”, a conchis Barna.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

3 thoughts on “Tanczos Barna le recomandă românilor montarea centralelor pe lemne: „Nu e nicio rușine. În Austria se bazează în continuare pe lemn”

  1. Mare dreptate spune Domnul Tanczos Barna le recomandă românilor montarea centralelor pe lemne.Mai ales acuma cand metrul ster de lemn de foc costa in Timis circa 320-330 ron si guvernul subventioneaza cumpararea lemnului de foc cu 16 ron/luna de persoana.Sa tot te incalzesti cu lemne sau cu caldura de la Colterm

  2. Austriecii si nemtii se incalzesc cu lemne pt ca nu au gaz. Ei importa si e foarte scump. Noi, romanii, avem gaz. Ca au facut ce au facut guvernantii nostri cu resursele naturale ale tarii, e alta mancare de peste. Ungurului nu-i pasa ca se taie padurile Romaniei. 

  3. Ne intoarcem in urma cu zeci de ani,mai poluant,mai greu de intretinut,timp pierdut.Cica centralele de apartament polueaza,trebuie interzise,centralele in condensatie au randamente peste 90 la suta,cand hurdughiile de la Colterm nici nu se apropie,plus piederile din sistemul de distributie,intretinerea si inlocuirea lor periodica,fac din el un sistem perimat.Daca nu veniti cu o varianta mai eficienta mai ecologica mai moderna taceti din gura,pe baza de electricitate ar fi ideal,dar si la acest capitol suntem deficitari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *