Moneda naţională, în picaj abrupt. Un euro costă la Timişoara chiar și 4,70 lei!

curs valutar 1

Moneda națională a receptat din plin șocul noii crize guvernamentale, la doar o zi după demisia premierului Mihai Tudose devalorizându-se foarte puternic față de principalele valute.

De fapt, leul a atins marţi cel mai prost curs oficial din istorie în raport cu euro, dar a pierdut foarte mult teren și în fața dolarului american, lirei sterline și francului elvețian.

La 4,6599 lei pentru un euro a ajuns moneda românească la cursul de referință afișat de Banca Națională, după ce cu o zi mai devreme cotația era mai jos cu 3,43 de bani!

La casele de schimb valutar, situația a devenit chiar mult mai albastră decât pe piața monetară bancară. Cel mai convenabil preț pentru cumpărătorii de euro era, la oficiile valutare din Timișoara, de 4,68 de lei, însă cele mai multe dintre casele de schimb afișau la vânzare 4,69, dar euro se vindea pe alocuri chiar și cu 4,70 de lei!

Dolarul a avansat și el puternic marţi, atingând cota de 3,8182 lei la cursul oficial, în plus cu aproape cinci bani față de luni. Tot cu cinci bani s-a apreciat și lira sterlină, ajungând la valoarea de 5,2494 lei.

Și francul elvețian a făcut un salt important față de moneda autohtonă, fiind cotat oficial, marţi, la 3,9533 lei, cu 3,55 bani mai mult decât în ziua anterioară, cea a demisiei premierului Tudose, căruia PSD îi retrăsese sprijinul politic.

Pentru moment, lovitura vine în primul rând pentru românii care au datorii în valută, fie că e vorba despre rate bancare, chirii sau alte obligații, însă pe termen lung nu se anunță nimic bun nici pentru celelalte categorii ale populației, din cauza creșterilor de prețuri care vor urma.

Leul se afla oricum în picaj de câteva luni bune, iar analiștii atrăgeau atenția asupra presiunilor inflaționiste care se vor acutiza în 2018, după ce sfârșitul anului trecut a fost marcat de mari scumpiri ale carburanților, gazelor naturale, energiei electrice și alimentelor de bază.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Moneda naţională, în picaj abrupt. Un euro costă la Timişoara chiar și 4,70 lei!

  1. Unul pleaca altul vine. Rezultatul pana acum: dobinzile romaniei au crescut cu 2%, 3 Ministeri schimbati, se vorbeste doau de OUG….. ce asteptati? Sa vedem ce iasa dupa 4 ani

Lasă un răspuns