Momente solemne de Ziua Timișoarei – GALERIE FOTO

depunere coroana Economu

Manifestările dedicate, luni, Zilei Timișoarei au început încă de dimineață, cu depunerea unei coroane de flori la bustul colonelului Virgil Economu aflat în Piața Petru Maior, pe Calea Dorobanților, de către primarul Nicolae Robu și colonelul Gheorghe Cristian Dinulică, comandantul Brigăzii 18 Infanterie Banat.

În 28 iulie 1919, dr. Aurel Cosma, numit prefect al judeţului Timiş – Torontal de către Consiliul Dirigent, a decretat preluarea puterii şi instalarea administraţiei româneşti. La 1 august 1919 a sosit în Timișoara prima unitate de jandarmi români, iar la 3 august și-au făcut intrarea solemnă în oraș unitățile armatei române, sub comanda colonelului Economu.

Festivitățile de luni au continuat cu un ceremonial desfășurat în Parcul Central, la care au participat nu doar oficialitățile locale și cetățeni ai orașului, ci și militari din cadrul unității din Timișoara. În cadrul evenimentului au fost dezvelite două noi busturi pe Aleea Personalităților.

Primul a fost cel al academicianului Pius Brânzeu, unul dintre cei mai profesioniști chirurgi pe care i-a dat şcoala de medicină timişoreană. Activitatea sa a făcut din orașul de pe Bega unul dintre cele mai importante centre de flebologie din ţară și din Europa. A contribuit la înființarea Institutului de Medicină din Timişoara, apoi a Spitalului Județean și a Centrului de Cercetări Experimentale.

Al doilea bust dezvelit luni este cel al lui Anghel Dumbrăveanu, poet, prozator, eseist şi traducător. Personalitate de seamă a culturii române contemporane, ilustru reprezentant al generației literare a anilor `60, Anghel Dumbrăveanu a contribuit la schimbarea cursului poeziei românești neo-moderne. Ambele busturi îl au ca autor pe sculptorul Aurel Gheorghe Ardelean.

Consilierii locali timișoreni s-au întâlnit apoi în ședință extraordinară, pentru decernarea a patru titluri de cetățean de onoare al orașului de pe Bega unor importante personalități culturale și științifice locale.

Este vorba despre Coleta de Sabata, prima femeie rector a Universităţii Politehnica din Timişoara, în perioada 1981-1989, strălucit cercetător, om de cultură şi personalitate ştiinţifică de renume, Ştefan Iosif Drăgulescu, fost ministru al Sănătăţii, fost rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Timişoara şi iniţiatorul înfiinţării, în 1994, a Institutului de Cardiologie din Timişoara, Tiberiu Ceia, profesor, renumit solist vocal, reprezentant de seamă al muzicii populare din Banat, precum și, post-mortem, profesorului Ioan M. Anton, vicepreşedinte al Academiei Române și fost rector al Institutului Politehnic Timișoara.

 

Articolul complet, în ziarul „Renaşterea bănăţeană” de marţi, 4 august!


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *