Modificări importante ale Codului fiscal. Ce trebuie să știe toți românii

obligatii fiscale

În urma unor consultări cu antreprenoriatul, Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a stabilit o serie de măsuri care urmează să fie adoptate. Astfel, în domeniul Codului fiscal se are în vedere consolidarea fiscală a impozitului pe profit datorat de grupurile fiscale de firme.

Va fi dezvoltat conceptul de ”loc al conducerii efective” pentru persoanele juridice nerezidente înregistrate într-un stat cu care România are încheiată o convenție de evitare a dublei impuneri, potrivit legislației acelui stat, dar care sunt controlate și gestionate din România.

Aceste persoane juridice străine cu locul de exercitare a conducerii efective în România vor datora impozit pe profit pentru profitul impozabil obținut din orice sursă, atât din România, cât şi din străinătate.

Vor fi excluse din sfera veniturilor impozabile cele provenind din folosirea în scop personal a anumitor vehicule care nu sunt utilizate exclusiv în scopul activităţii economice și se află în patrimoniul persoanelor juridice ce aplică regimul de impozitare a microîntreprinderilor sau impozitul specific unor activități.

Vor fi reglementate obligațiile de calcul, reținere, plată și declarare a impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale obligatorii, aferente avantajelor în bani şi în natură primite de angajat de la terţi. În domeniul procedurii fiscale, vor fi reglemntate instituirea și ridicarea popririlor în mediul electronic.

Prin această măsură se are în vedere dezvoltarea sistemelor informatice ale MFP și ANAF, prin intermediul cărora să se gestioneze popririle şi activitățile aferente de stingere a acestora, astfel încât să nu necesite din partea băncilor un efort de dezvoltare important în propriile sisteme informatice.

Va fi suspendată inspecția fiscală în situația sesizării organelor judiciare. Va fi introdusă posibilitatea efectuării reverificării inspecției și la cererea contribuabilului. Se are în vedere sancționarea cu nulitatea a actului administrativ fiscal în situația în care organul fiscal nu respectă anumite obligații stabilite de lege în sarcina acestuia. Se va schimba competența de soluționare a contestațiilor de la ANAF la MFP.

O altă măsură prevăzută de proiect constă în reglementarea posibilității de reexaminare a deciziei de soluționare a contestației în anumite situații, expres prevăzute de lege, în scopul încetării procedurilor judiciare costisitoare, atât pentru contribuabili, cât și pentru administrația fiscală, cu aplicare efectivă de la 1 noiembrie.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *