Mobilizare la vaccinare în singura localitate din Timiş în care romii au majoritate absolută

vaccin 5

Copiii din satul timișean Măguri, de lângă Lugoj, vor fi vaccinați împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei, în urma mobilizării naționale decretate, săptămâna trecută, de Ministerul Sănătății și de cel al Afacerilor Interne, pentru limitarea efectelor epidemiei de pojar.

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Timiș a primit ca sarcină să identifice zonele vulnerabile, unde acoperirea vaccinală este foarte scăzută, și să organizeze centre de vaccinare pentru a crește rata de imunizare cu ROR (vaccin împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei).

Centre de vaccinare

În urma datelor preliminare, este vizat satul Măguri, singura localitate din județul Timiș în care populația de etnie romă are majoritate absolută. ”Sunt 54 de copii din Măguri înscriși la medicul de familie care nu au fost vaccinați. Urmează să continuăm strângerea de informații. Am cerut la toate primăriile din județ situația copiilor neînscriși pe listele medicilor de familie.

Centre de vaccinare vor exista în toate cabinetele medicilor de familie și la Centrul Comunitar de Sprijin Măguri. În prezent nu derulăm o campanie suplimentară de vaccinare, ci una de promovare a imunizării. Programul național de vaccinare continuă ca și până acum”, a declarat, ieri, Viorica Dumitru, director executiv-adjunct în sănătate publică, din cadrul DSP Timiș.

Copiii între nouă luni și nouă ani

În urma dispozițiilor venite de la București, la nivelul fiecărei comunități vor trebui identificați copiii nevaccinați și se vor stabili locațiile unde aceștia vor fi imunizați. Vor fi vaccinați copiii cu vârste cuprinse între nouă luni și nouă ani, acestea fiind grupele de vârstă cele mai afectate de epidemia de rujeolă. Peste o săptămână, activitatea autorităților din fiecare județ va fi evaluată de ministerele de resort din cadrul guvernului, iar acolo unde lucrurile nu vor evolua în bine și unde vor exista în continuare probleme privind rata scăzută de imunizare pentru rujeolă vor fi luate măsuri.

18.500 de doze

În județul Timiș au ajuns, în cursul acestei luni, circa 18.500 de doze de vaccin ROR de la Ministerul Sănătății, stocul din farmacia DSP Timiș depășind 19.000 de doze. Acoperirea vaccinală în județul Timiș a scăzut în ultimii ani, de la 83 la sută în 2013, la sub 70 de procente în 2015, în condițiile în care Ogranizația Mondială a Sănătății a stabilit un target de 95 la sută.

Sfârșitul epidemiei în iunie

Potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, în mai bine de 12 luni de la apariția primelor cazuri de rujeolă și până în prezent, în județul Timiș au fost confirmate 1.215 de îmbolnăviri și opt decese. Majoritatea celor diagnosticați cu pojar nu au fost vaccinați anterior.

De regulă, vaccinul ROR este administrat copiilor cu vârste de nouă luni și șapte ani. În județul Timiș, din luna ianuarie a acestui an și până în prezent au fost recuperați la vaccinare peste 11.000 de copii.

”În iunie au fost înregistrate 36 de cazuri de rujeolă, ceea ce, din punct de vedere al sănătății publice, înseamnă sfârșitul epidemiei”, a precizat Viorica Dumitru. În momentul de față, la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie ”Victor Babeș” Timișoara se află internați doi copii cu rujeolă cu vârste sub doi ani.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Mobilizare la vaccinare în singura localitate din Timiş în care romii au majoritate absolută

  1. era o bomba cu ceas gata sa …bubuie !
    11.000 de cazuri de copii recupearati adica vaccinati contra rujeolei arata proportiile nepasarii atat a parintilor copiilor dar si a medicilor de familie si DSP T.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *