Dezvoltare imobiliară fără precedent într-o comună din Timiş

bethausen 1

Bethausen este o comună timișeană cu 3.170 de locuitori și șase sate în administrare. În timp ce alte unități teritoriale îmbătrânesc vizibil, scăzându-le efectivul populației, aici, spune primarul Ioan Lihoni, „se întâmplă o repopulare”.

„Avem grădinițe pline cu copii, la Cladova și Leucușești”, continuă edilul. Un alt motiv pentru care comuna Bethausen întinerește este ocupația unor localnici care au în îngrijire copii preluați din instituțiile de ocrotire.

Astfel, în localitatea Leucușești sunt 30 de asistenți maternali, iar pe toată comuna, 70. Se așteaptă ca după ieșirea din sistemul de asistență, la majorat, unii dintre acești copii să rămână în comună și să-și întemeieze un rost în viață, ceea ce va contribui la scăderea mediei de vârstă a locuitorilor.

Satele din această comună situată în apropierea Lugojului au viitor, afirmația fiind întărită de prezența populației tinere, dar și de dinamica rezidențială.

Cel puțin în două dintre ele, evoluția construirii de locuințe noi este dătătoare de ton în privința dezvoltării.

În reședința comunei, casele cu etaj ale unor localnici care muncesc pe afară sau fac bani în țară se aliniază făloase mai ales pe strada principală. Cu toate acestea, nevoia de extindere a intravilanului este reală, acest lucru fiind dovedit și de micul cartier nou de la intrarea în Leucușești (în imagine) unde sunt în curs de edificare cinci case, alte zece locuri pentru astfel de construcții așteptând investițiile.
leucusesti 1
La Bethausen urmează să se configureze o stradă complet nouă, aceasta dispunând de 12 loturi de casă. Dezvoltarea rezidențială întâmpină însă aceleași piedici ca și în alte administrații rurale, generate de promotorii Legii pășunilor.

Astfel, deși are, la fel ca și Jebelul, islaz în intravilan, această suprafață de teren aflat în proprietatea autorității locale nu poate fi transformată în alte locuri de casă pentru tinerii din comună, deși comunitatea ar avea nevoie de ea.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *