Mituri demontate despre contoarele inteligente

smart meters

O privire mai atentă asupra contoarelor inteligente și a informațiilor care se vehiculează despre această tehnologie ne arată că există o mulțime de informații false și dezinformări care apar în jurul acestor contoare, inclusiv dacă sunt cu adevărat eficiente sau nu.

Acesta este motivul pentru care ne-am decis să abordăm câteva mituri despre contoarele inteligente și să explicăm de ce acestea nu sunt adevărate.

Contoarele inteligente NU cresc costurile

Chiar dacă instalarea unui contor inteligent nu înseamnă că imediat clienții încep să facă economii de energie electrică, ele permit acestora să obțină date utile prin care pot monitoriza mai strict consumul propriu de energie și să își pot își face planuri de consum care pot duce la reducerea costurilor.

Contoarele inteligente NU afectează mediul

Chiar dacă acestea nu pot rezolva singure schimbările climatice, ele contribuie la dezvoltarea rețelelor inteligente. Datele pe care contoarele inteligente sunt capabile să le genereze permit operatorilor de rețele electrice să înțeleagă câtă energie electrică se utilizează, când și unde. Acest lucru este crucial pentru a permite integrarea energiei regenerabile într-un mod cât mai eficient din punct de vedere al costurilor.

Datele clienților SUNT sigure

Contoarele inteligente sunt cu adevărat sigure. Metoda de criptare a datelor este aceeași cu cea utilizată de bănci. Totodată, datele personale precum numele, adresa și detaliile contului de client nu sunt stocate de contorul inteligent. Mai mult decât atât, furnizorii de energie electrică sunt obligați să respecte legislația privind prelucrarea datelor cu caracter personal și nu pot folosi datele obținute prin intermediul contorului inteligent pentru vânzări sau marketing decât dacă clientul își dă permisiunea pentru acest lucru.

Contoarele inteligente NU spionează clienții

Un contor inteligent nu poate spiona mai mult decât ar putea să o facă un contor clasic. Poate doar să măsoare cantitatea de energie pe care o consumă clienții. Contoarele inteligente au fost proiectate cu ajutorul unor experți în securitate. Ele nu sunt conectate la internet, având propria rețea wireless securizată.

Contoarele inteligente NU emit radiații

Contoarele inteligente trebuie să treacă aceleași teste ca orice dispozitiv din casă, la fel cum se întâmplă cu smartphone-urile și cuptoarele cu microunde. Potrivit cercetătorilor specializați în domeniul protecției împotriva radiațiilor, contoarele inteligente NU prezintă un risc pentru sănătate. Acest mit a apărut deoarece contoarele inteligente folosesc impulsuri scurte de unde radio pentru a permite citirea lor de la distanță. Aceste transmisii radio sunt însă foarte scurte și foarte rare. Unii oameni se tem că radiațiile pe care le emit reprezintă un risc pentru sănătate, dar autoritățile de control precizează că aceste echipamente sunt sigure și nu depășesc standardele de siguranță ale UE.

Contorul inteligent NU consumă multă energie pentru a funcționa

Funcționarea contorului inteligent, fie că măsoară energia electrică sau gazele consumate, nu îl va costa pe client niciun ban în plus. Afișajul intern, care arată cheltuielile și consumul de energie în timp real, va utiliza o cantitate minusculă de energie dacă este conectat. Mai mult decât atât, instalarea unui contor inteligent nu va crește valoarea facturii, instalarea lui fiind gratuită.

Companiile de energie NU sunt singurele beneficiare ale tehnologiei

Contoarele inteligente reprezintă un pas important în modernizarea rețelei electrice din România, de care va beneficia toată lumea. Pe lângă faptul că reprezintă unul dintre pilonii majori care contribuie la crearea rețelelor inteligente, acestea ajută oamenii să își reducă costurile cu energia electrică și să reducă impactul asupra mediului al gospodăriilor.

Contoarele inteligente permit tarife mai mici pentru clienți, deoarece companiile de energie au reușit să reducă costurile de operarea a infrastructurii, precum și perioadele de întreruperi de current electric. Nu numai că rețeaua inteligentă va permite o creștere a fiabilității energiei regenerabile, dar va contribui, de asemenea, la creșterea umărului de vehicule electrice.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *