Mit și realitate la Liceul Pedagogic „Carmen Sylva” din Timişoara

pedagogic1

Mulţi părinţi doresc să îşi înscrie copiii în clasa pregătitoare la una dintre şcolile de renume din oraş. În acest an şcolar, de exemplu, la Liceul Pedagogic „Carmen Sylva” sunt şase clase pregătitoare. În ultimii trei ani, numărul acestora a crescut de la patru la şase, astfel încât a fost nevoie ca unii dintre elevi să meargă la cursuri după-amiaza.

Ionut Cristescu„Nu e un mit că Liceul Pedagogic<<Carmen Sylva>> e bun, o demonstrează rezultatele”, spune Ionuţ Cristescu, directorul unităţii de învăţământ.

Pentru a funcţiona la parametri normali, la Pedagogic ar trebui să fie cu şapte clase mai puţin. „Peste doi ani sperăm să reuşim să reducem numărul de clase pregătitoare”, precizează Ionuţ Cristescu.

Acest lucru se va realiza prin introducerea unor criterii specifice, astfel că nu toţi părinţii îşi vor mai putea înscrie copiii la „Carmen Sylva”. În prezent, din cauza supraaglomerării, elevii de clasa a VI-a şi a VII-a sunt obligaţi să înveţe în şcoală chiar și până la ora 20.
Liceul Pedagogic

Câteva criterii

Directorul liceului susține că respectivele criterii vor fi discutate în consiliul de administraţie al şcolii şi apoi vor fi prezentate inspectoratului şcolar. „Nu pot să vorbesc încă despre aceste criterii, pentru că va fi decizia consiliului de administraţie, dar eu m-am gândit că ar fi bine ca elevii care vor fi admişi să aibă adresa de domiciliu în circumscripţia noastră, părinţii acestora să lucreze în apropiere de liceu, să aibă un frate sau o soră la şcoala noastră sau chiar ca părinţii să fie absolvenţi ai liceului nostru”.

 

”O doză de snobism, de făloşenie…”

„Nu aş putea spune că e un mit că Pedagogicul este cel mai bun. Este, fără îndoială, o şcoală excelentă, însă acest lucru nu înseamnă că în alte şcoli, de cartier, nu se munceşte. Poate sunt şcoli în care profesorii lucrează mai mult. E drept, la Pedagogic merg copiii mai buni, deci rezultatele sunt pe măsură. Mai sunt unităţi de învăţământ foarte căutate de părinţi – de cartier – printre care şcolile nr. 2, 19, 24, 26, 16… În urmă cu câţiva ani, la Şcoala gimnazială nr. 30 nu voia să meargă nimeni, acum sunt foarte multe cereri de înscriere. Există în această decizie şi o doză de snobism, de făloşenie specifică bănăţeanului, dar este în detrimentul altor facilităţi. O şcoală de cartier te scuteşte de timpul pierdut cu transportul. Eu îi sfătuiesc pe părinţi să îşi ducă copiii la şcolile de care aparţin”, spune Virgil Popescu, preşedintele Sindicatului Independent din Învăţământul Preuniversitar Timiş.

 

E nevoie de o sală nouă de sport

Două săli de sport sunt disponibile pentru copiii de la Liceul Pedagogic „Carmen Sylva”, puţine pentru cei 1.500 de elevi care învaţă în această şcoală. Una dintre săli este de mărimea unui teren de baschet, cealaltă este atât de mică încât nu se pot face decât câteva exerciţii de gimnastică acolo, iar când sunt mai mulţi elevi la sport se aburesc geamurile de la atâtea suflete pe metrul pătrat.

Mai există şi terenul din curtea şcolii, care nu permite însă realizarea orelor decât atunci când vremea este favorabilă. Prin urmare, elevii din ciclul primar fac sport în sală o dată pe săptămână, deşi în programă au două ore de sport. Cealaltă oră fie se petrece în curte, dacă e frumos afară, fie în sala de curs sau îşi aleg alte activităţi. Prin urmare, construirea unei noi săli de sport în această şcoală ar fi necesară.

Cât despre solicitarea trimisă primăriei de a aloca fonduri pentru ridicarea unei săli de sport, directorul liceului ne-a precizat că în fiecare an a trimis asemenea cereri, dar nu a primit nici un răspuns.
internat

Internatul, renovat

Cam 80 de copii stau în internatul Liceului Pedagogic „Carmen Sylva” din Timişoara, mult mai puţini faţă de anii trecuţi, când un etaj întreg era dedicat acestora. Acum, etajul a fost transformat, iar unele dintre fostele camere de cămin au devenit săli de clasă. Cei câţiva copii care locuiesc în internat beneficiază însă de condiţii optime. Băile au fost renovate, iar în camere stau câte patru elevi.

 

Săli de clasă liliputane

Numărul sălilor de clasă a devenit o problemă, de când şcoala a început să fie supraaglomerată. Prin urmare, unele dintre ele au fost recompartimentate, pentru a permite realizarea altora. Ba chiar, în unele cazuri, s-a reorganizat structura sălilor. Fosta sală de lectură este acum una de clasă, iar suprafaţa ei de-abia dacă este de 20 de metri pătraţi. De altfel, foarte multe dintre sălile de clasă sunt mici, din cauza spaţiului insuficient.

Ulima reabilitare, în urmă cu 14 ani

Ultima reabilitare a clădirii liceului a avut loc în urmă cu 14 ani, când Banca Mondială a alocat fonduri pentru renovarea imobilului, în paralel lucrându-se şi la refacerea structurii de rezistenţă. Cum clădirea unităţii de învăţământ este monument istoric, la vremea aceea nu s-a putut interveni la ferestre, iar acum conducerea şcolii se plânge că acestea nu se închid şi că tâmplăria este degradată.

Porţii mici pentru pitici

La cantina liceului iau masa zeci de copii, atât cei care rămân la after-school, cât şi cei de la internat. Prânzul costă doar 8 lei şi e compus din trei feluri: supă, felul doi şi un fruct. Cantitatea e afişată pe un tabel, la intrare: 300 mililitri supă, 150 grame carne, 250 g cartofi şi un fruct, în realitate însă porțiile par ceva mai mici. Întrebat despre gramaj, directorul ne-a spus: „Eu pot să spun că meniul l-am stabilit încă de anul trecut cu părinţii şi am discutat cu bucătăresele ca marfa să fie proaspătă”.

La auzul discuţiei despre gramaj, o doamnă de la bucătărie a precizat: „Copiii sunt mici şi pentru că supa e fierbinte, le punem mai puţin, ca să se răcească mai repede. Cei care mai vor primesc încă o porţie”.

Articol scris de ANCA TOMA şi SIMONA VASI

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Mit și realitate la Liceul Pedagogic „Carmen Sylva” din Timişoara

  1. Patru elevi in camera nu sunt conditii optime la un liceu unde merg „copiii cei mai buni”. Asa vi se pare ca arata o camera unde elevii au conditii optime?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *