Misterul hardughiei ridicate în Timişoara, pe malul Begăi, are în spate nume grele: un consilier local şi un bucătar celebru!

terasa Passarelli1

Într-un articol publicat săptămâna trecută, sub titlul „O hardughie din lemn înfloreşte nestingherită într-un parc de pe malul Begăi”, vă relatam cum o așa-zisă terasă sezonieră care aduce tot mai mult cu un local permanent se înalță, de ceva vreme, în Parcul Alpinet (zona Pieței Maria, pe splaiul Tudor Vladimirescu). În urma apariției articolului, am primit și alte informații la redacție.

Am aflat, de pildă, că unii locatari din zonă au trimis un memoriu, pe adresa primăriei, solicitând un punct de vedere autorizat pe tema oportunității și legalității construirii unui ditamai stabilimentul în mijlocul parcului. Din păcate, nimeni din cadrul administrației timișorene n-a găsit răgazul necesar pentru a le răspunde oamenilor, cele 30 de zile prevăzute de Legea 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public expirând fără ca primăria să dea vreun semn de viață. O fi mult de muncă la primărie, nu zicem nu, doar că a da un răspuns în termenul legal face parte din fișa postului…

Politica struțului are o explicație
Această silențiozitate a funcționarilor publici de pe bd. C.D. Loga nr. 1 nu ne miră, stilul acestora de a-și băga capul în nisip, ca struțul, în momentele delicate devenind arhicunoscut. Iar situația pe care o avem în cazul de față ar putea reprezenta un astfel de moment delicat, dacă ar fi să dăm crezare informațiilor primite de la vecinii pseudo-terasei sezoniere.

Astfel, ni s-a relatat că, la fața locului, pe micro-șantierul improvizat chiar pe spațiul verde, a fost văzut, în mai multe rânduri chiar, fostul viceprimar al Timișoarei din timpul administrației Ciuhandu, este vorba de actualul consilier local Adrian Orza. Iar prezența cunoscutului politician local pe șantierul din parc nu părea a fi una deloc întâmplătoare – ne-au mai spus oamenii -, dimpotrivă, fostul viceprimar s-ar fi dovedit a fi foarte implicat în chestiune.

Explicația este simplă: Adrian Orza s-a aflat pe mini-șantier în numele amiciţiei care-l leagă de celebrul bucătar italian Antonio Passarelli, proprietar de restaurante (și) la Timișoara, amfitrion al unor emisiuni culinare de succes și, detaliu de ultimă oră, beneficiar al construcției de lemn în cauză.

Așadar, misterul a fost dezlegat: așa-zisa terasă sezonieră din Parcul Alpinet se va metamorfoza, prin politica faptului împlinit, într-un restaurant în toată regula, amplasat într-un decor în care, conform Planului Urbanistic Zonal Malurile Canalului Bega, nu avea ce să caute.

Din punctul nostru de vedere, este limpede că implicarea numelor grele Orza și Passarelli ar putea reprezenta o explicație plauzibilă a muțeniei funcționarilor de resort din primărie.
Adrian OrzaDe la negarea categorică la exerciții de imaginație

Evident, am luat legătura și cu fostul viceprimar, Adrian Orza răspunzându-ne prompt, dar în același timp categoric: „N-am nici o legătură cu acea terasă, nu știu cine are interes să spună lucrurile astea despre mine. Nu sunt eu beneficiarul acelei construcții și nici nu știu cine este acesta (?! – n.r.). Cred că am dreptul să merg pe oriunde vreau în acest oraș (…) Dar haideți să facem un exercițiu de imaginație și să presupunem că aș fi fost acolo: care ar fi problema?!”.

 

Antonio Passarelli

Nici noi nu credem că ar fi vreo problemă sau vreo chestie ilegală în sine prezența lui Adrian Orza pe șantierul din Parcul Alpinet, doar că tabloul general nu este unul idilic. Adică asocierea (la nivelul imaginii, nu spune nimeni că există vreun parteneriat de afaceri între politicianul timișorean și „master-chef”-ul italian) dintre un consilier local cu prestanță, fost viceprimar, cu o construcție trântită hodoronc-tronc în mijlocul unui parc aflat chiar pe malul Begăi, care poate fi numită oricum, doar terasă sezonieră nu, o construcție aflată într-un mini-șantier în care mașinile muncitorilor sunt parcate cu nonșalanță pe spațiul verde, o asemenea asociere, spuneam, nu are cum să dea bine…

Ieșire din letargie
Rămâne de văzut care va fi epilogul acestei povești, fiindcă scoaterea din anonimat a afacerii din Parcul Alpinet prin mediatizarea ei în articolul nostru precedent a provocat, finalmente, o reacție a primăriei, aceeași care rămăsese mută și surdă față de memoriul locatarilor din zonă.

Astfel, o echipă a municipalității, avându-l în frunte pe city-managerul Sorin Drăgoi, s-a deplasat, marţi, la fața locului, a făcut fotografii și a comparat situația din teren cu planurile inițiale. Pe șantierul improvizat, domnul Drăgoi s-a întâlnit și cu beneficiarul lucrării, Antonio Passarelli, cu care a avut o discuție, probabil, lămuritoare…

City-managerul Sorin Drăgoi i-a prezentat, miercuri dimineață, sub forma unui raport, rezultatele vizitei de marţi însuși primarului Nicolae Robu, de la care așteptăm să aflăm cum stau lucrurile. E laie sau bălaie?


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

12 thoughts on “Misterul hardughiei ridicate în Timişoara, pe malul Begăi, are în spate nume grele: un consilier local şi un bucătar celebru!

 1. O sticla cu benzina si o cutie de chibrituri sint suficiente pentru rezolvarea situatiei si eliberarea terenului. Oricare dintre vecini poate sa faca asta intr-o seara, pe indelete. Vegetatia din jur, putin pirjolita va suferi mult mai putin si isi va reveni mai repede decit daca se va deschide porcaria aia acolo si vor incepe sa se perinde pe acolo o sumedenie de cetateni de bun simt cu origini pe la Strehaia !

 2. Toată stima pt. cele doua persoane posibil implicate dar acea construcție nu are ce căuta acolo,obturează o imagine frumoasa, abia așteptăm reabilitarea parcului Alpinet, aleile-s ca vai de ele și cand colo cu ce ne trezim?

  1. Persoanele implicate, adica Orza si Pasarelli, sunt cele care trag sforile in interes personal si asta poate fi de inteles pana la un punct. In schimb, responsabilii din primarie sunt principalii vinovati, confundand un parc central cu islazul de la Bocsig.

 3. Tot din pricina unor obtuzi din primarie am suportat acel acvariu oribil in Piata Operei ani de zile desi acel teren nu era proprietatea acelui individ primaria l-a despagubit din greu ,trebuie reactionat rapid altfel va fi mai greu de repus in legalitate

 4. Orza e specialist in shmenuri pe spatii verzi. Sa nu uitam de afacerea lui cu parcarile „ecologice” unde prin firma lui de casa a facut mocirlele ce sint in oraş

 5. Pai bolzano-calabrezul Passareli e prieten bun cu Fortz-orza… A facut italianul o emisiune intreaga de gatit cu gurmand-orza si niste prietene de-a lui. Mare lucru o terasa, asa, ca-ntre prieteni…

  1. O ” mica ” corectie: nu e o terasa, ci un birt intr-o constructie de sine statatoare si cat se poate de permanenta. O terasa sezoniera isi pune oricine…

 6. Orza vrea sa ajunga primar la Sag sustinut de PNL si de Robu. Asa ca asteptam cu interes rezolvarea terasei lui Pasareli + Orza in consiliul local, unde cu ajutorul lui Radu Toanca vor sa modifice suprafata constructiei, ca sa incapa dracovenia.

 7. Poate nu stiati, dar exista si „punerea in legalitate” pentru orice abuz, se face proiectul conform legii, se mai adapteaza planul zonal, de acordul vecinilor nu cred ca va fi nevoie si cind cineva va mai face vreo plingere i se vor prezenta „toate actele in regula”. Disciplina in constructii si politia locala poate interveni doar daca cineva le face o plingere directa, altfel spun ca nu sint martori. Surorii mele i-au dat 5000 RON amenda doar pt. ca a pus citeva pavele sa-si astupe gropile de la intrare si nu avea proiect si autorizatie!!

Lasă un răspuns