Miriam Mehes, studentă la actorie: “În cei trei ani trecem prin toate mediile în care se poate practica actoria”

miriam

Urmezi, la ora actuală, cursurile Univeristății din Falmouth, la profilul Actorie din cadrul Academiei de Muzică și Arte Teatrale (AMATA), din Marea Britanie. De ce ai ales această universitate și cum a decurs înscrierea? Inițial am vrut sa merg la Dublin tot pe Actorie dar nu am trecut mai departe de prima etapa. Dupa o zi de plâns, m-am pus pe cautat o altă optiune prin intermediul celor de la Edmundo (care m-au ajutat cu tot ce a ținut de procesul de aplicare pentru facultate).

Universitatea din Falmouth a fost prima pe care am vazut-o, prima care mi-a trimis un raspuns și prima mea alegere. A fost unul din momentele acelea când astrele se alinează. Ce m-a atras către Falmouth a fost faptul că aveau o gândire foarte deschisă asupra ce înseamna viitorul în industria aceasta. În cei trei ani trecem prin toate mediile în care se poate practica actoria (teatru, film, voice acting, motion capture, etc). Procesul de înscriere a fost mult mai ușor decat m-am așteptat. Pentru universitațile din Regatul Unit există un site unde încarci datele tale alături de un mic eseu despre tine și o scrisoare de recomandare. De acolo fiecare Universitate cere altceva pentru proba de admitere, în total pentru cele patru opțiuni ale mele am avut două monologuri, o poezie și un scurt video despre motivul pentru care am ales acest profil. Mai apoi am avut cu cei de la Falmouth un interviu prin skype.

Cât de diferit este sistemul de învățământ, în acest domeniu, în Marea Britanie față de România? Sistemul de învățământ este extrem de diferit. În fiecare semestru am avut doar câte trei cursuri, totul este mult mai specific ales pentru profilul pe care îl urmezi. Profesorii sunt mult mai deschiși în colaborarea cu studenții. În al doilea semestru am avut un incident cu o profesoară care facea fel de fel de remărci la adresa noastra în timpul orelor și imediat cum s-a aflat de asta au fost luate măsuri. În afară de acel incident, am avut după cum am zis doar profesori extrem de deschiși în colaborarea cu noi. Mereu când am întrebat ceva am primit un răspuns, mereu profesorii și-au făcut timp să ne explice. La începutul semestrului aceasta, am sărit coarda jumătate de oră, pentru a învăța să nu ne luăm de colegii noștri care greșesc și să învățăm că dacă facem o greșală, putem oricând să trecem peste și să reîncepem. Pare un lucru copilăresc, 15 oameni de 20 de ani sărind coarda, dar exercițiul chiar a avut un efect bun asupra noastră. Profesorul nostru are o zicală: „Să nu fi plictisitor și să nu fi plictistit” și chiar ne menționează ca nu trebuie sa fim mereu serioși și că putem să râdem și să ne simțim și bine în timpul cursurilor. Asta mai puțin dacă ai pierdut de trei ori la săritul corzii… atunci ești transferat la profilul Socio-Politic al universității cu care impărțim campusul.

Ce înveți acum și în ce domeniu vrei să te specializezi? Semestrul acesta pe lângă teatru contemporan mai avem și cursul de voice acting, care din tot ce am studiat până acum este favoritul meu și care a fost și principalul motiv pentru care am ales Falmouth. În fiecare saptămână am avut un subiect diferit, am început cu audiobooks, podcasturi, reclame, animație și ultima saptămână este teatrul radiofonic, din care și avem examen. Avem un workshop de trei ore, după care mergem în studio și înregistrăm. Chiar am și avut șansa să experimentăm și cu Foley (efecte sonore). Oricât de mult îmi face teatrul cu ochiul, partea de voice acting este cea pe care aș vrea să mă specializez pentru că în acest moment este o industrie în continuă creștere și este extrem de ofertantă

După studii, intenționezi să te întorci în România? Oricât de mult aș vrea să zic „da”, din păcate la momentul actual nu este în plan să mă reîntorc în România, din simplul fapt că zona aceasta de voice acting pe care eu aș vrea să mă specializez nu este suficient de dezvoltată pentru a putea face asta ca un job full time. Dar îmi țin orizonturile deschise pentru că niciodată nu știi unde te duce viața, și m-aș întoarce cu tot dragul dacă aș știi ca pot practica ce iubesc.

Ce te-a motivat să alegi această  cale și care ar fi lucrul pe care ți-l dorești cel mai mult de la o carieră în domeniu? Când am ales să merg pe arta actorului la liceu, am făcut-o dintr-un capriciu. De a lungul liceului am realizat cât de mult înseamna, de fapt, pentru mine teatrul, iar la finalul clasei a XII-a nu mă puteam imagina cu orice alt job înafară de unul în această industrie. Sunt extrem de bucuroasă că am avut curajul în clasa a VIII să încerc altceva față de colegii mei care au ales un profil real sau uman. A fost un pas care mi-a schimbat viața. Visul meu cel mai mare în carieră este să fiu vocea unui personaj din seria mea favorită de jocuri video. Consider că, atunci când o să mă joc cel mai nou joc din serie și o să ma aud în el, acela o să fie momentul în care o să realizez că toate munca și toate sacrificile au fost răsplătite


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *