Localitatea cu cel mai scurt nume din România. Are doar două litere, pentru ce este celebră

Localitatea cu cel mai scurt nume din România a fost și scena unuia dintre cele mai negre capitole din istoria țării. Cel mai scurt nume de localitate de la noi din țară are doar două litere. În prezent, se regăsește pe teritoriul județului Sălaj, însă a fost atestată documentar pentru întâia oară în anul 1208.

CITEȘTE ȘI: Mai pot merge românii în minivacanță de 1 Decembrie? Arafat: Nu ai certificat de vaccinat sau trecut prin boală, nu ai cum să te cazezi

La acea vreme, era cunoscută ca „Villa Ypu”. Astăzi, este Ip. Denumirea bizară nu este una aleasă întâmplător. Potrivit istoricilor, aceasta ar veni de la numele grecesc „Hippolytos”, format din „hippos” (cal) şi „lyo” (a elibera, a da drumul), referindu-se probabil la zona plină de pășuni și cai.

În Ip s-a scris una dintre cele mai negre capitole din istoria României. Se întâmpla în anul 1940, la doar câteva zile după Dictatul de la Viena, în noaptea de 13 spre 14 septembrie, când administrația românească din zonă era înlocuită cu cea maghiară.

În doar câteva ore, 157 de oameni nevinovați au fost uciși fără milă, măcelăriți de armata ungară. Printre victime s-au numărat femei, bărbați, bătrâni, copii.

Totul a început cu o minciună. Se spunea că o localnică, româncă, ar fi oferit un coș cu mâncare în care a ascuns o grenadă unor soldați unguri care treceau prin localitate într-o căruță. Bărbații și-au pierdut viața în urma exploziei, însă vizitiul a supraviețuit, el fiind cel care a venit cu povestea șocantă.

În cele din urmă, adevărul a ieșit la lumină, minciuna a fost descoperită: cei doi militari erau băuți și au manevrat greșit armamentul din dotare. Era deja prea târziu. Victimele masacrului se află înmormântate în Cimitirul Eroilor, creat în același an, în memoria lor. În 1984, în Ip a fost inaugurat un monument comemorativ cu numele şi vârsta tuturor celor uciși.

sursa: impact.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns