Miresme și povești etiopiene, la Timişoara

Miresme și povești etiopiene, la Timişoara

Miresme și povești etiopiene, la Timişoara

În lumea „dezvoltată”, cafeaua e prăjită, măcinată și stoarsă de arome de mașinării sofisticate. În Etiopia boabele de cafea sunt spălate, prăjite și măcinate de mâini de femei și apoi fierte în tihnă în ulcioare svelte. Ceremonia cafelei e momentul de răgaz între multele treburi de făcut, e adunarea femeilor din vecinătate, e spațiul sacru de comunitate.

La atelierul ”Miresme și povești etiopiene” care va avea loc astăzi, între orele 18 – 20, timișorencele se vor aduna pentru un răsfăț de mirosuri și povești într-o ceremonie adaptată și ghidată de Teodora Borghoff, călătoare împătimită în Africa de Est.

Evenimentul se va desfășura la Green Aware – bd. 16 Decembrie 1989, nr 54, Timișoara (locuri de parcare: în fața restaurantului, în parcare la Kaufland, Mega Image sau parcare plătită în împrejurimi).

”Astă seară, între 18 – 20, pregătim un spațiu și un timp doar pentru noi, femeile, la Green Aware. Într-o lume în plină expansiune tehnică ne simțim tot mai alienate și uităm să păstram și să întreținem relațiile prezențiale, să ne păstrăm legăturile primordiale perene și să ne revendicăm comunicarea în carne și oase, nu doar ca entități digitale.

Cu toate avem în noi copii care au nevoie să exploreze și să se joace în grup pentru a se cunoaște și a se descoperi cu toate abilitățile, afinitățile, potențele și valențele. Așa cum spune autoarea Toko-Pa Turner <<apartenența este de fapt o abilitate, un set de competențe pe care trebuie să le practicăm dacă vrem să răspundem chemării unei inimi îndurerate și a unei lumi fracturate. La fel ca podul viu, aceste competențe sunt modurile în care ne putem împleti cu și îngriji de rădăcinile separării din noi…și făcând asta ne restabilim calitatea de membri (în cercul) apartenenței>>.

Oferim acest spațiu sigur și convivial pentru a învăța în reciprocitate să fim conectate, prezente, conștiente. Explorăm conexiunea prin interacțiune, conform valorilor de incluziune No Shame, No Blame. Adică fără rușine, fără critică, pe bază de respect mutual al credințelor și valorilor.

E un spațiu în care învățăm să ne reconectăm la un ritm natural de a fi cu oameni, de a împărtăși cunoaștere și de a învăța ceva nou despre noi, prin discuții, mindfulness, ateliere de scriere creativă, journaling, pictură, muzică, chanting, exerciții somatice, embodiment, meditație și orice altceva știm să aducem comunității astfel create.

Explorarea conexiunii prin interacțiune ne ajută să ne reprezentăm pe noi însene în realitate, prin oglindirea în celelalte. Prin interacțiuni directe, dialectice și non-verbale ne putem modela propria ființă, cognitiv, emoțional și fizic. Și mai presus de toate, ne satisfacem nevoia primară de apartenență.

Teodora este <<grădinăreasă de vise>> (adică fundraiser, manageră și evaluatoare de proiecte) cu experiențe profesionale și de viață în peste 30 de țări, pe două continente. În 2018 a fost prima dată, ca și voluntară, în Etiopia și s-a îndrăgostit profund de cultura milenară a unei țări fascinante și prea puțin cunoscute. Uneori mai scrie pe: http://gardenwithstories.wordpress.com

Noi suntem Asociația Alternativa Vegană, o echipă de oameni interesați și implicați în conceptul de alimentație naturală & crueltyfree & slowfood & sustenabilitate. Ca și inițiatori ai acestui proiect – restaurantul Green Aware – susținem și activăm în stilul de viață vegan & punem accent pe hrănirea conștientă.

CITEŞTE ŞI: Festivalul Îngheţatei Bune, la Muzeul Satului din Timișoara

Luiza Alecsandru e jurnalist, mediator cultural, curator și conector entuziast de oameni și idei. Ea ascultă, informează, facilitează, catalizează, provoacă și încurajează pentru a crea contexte relaționale sensibile, informate și cu sens. Luizei îi place să creadă că scopul ei ar putea fi acela de a susține capacitatea oamenilor de a fi prezenți și conștienți și comunicarea armonioasă în relații. Îi place să ghideze ghiduș pentru a găsi ludic inspirația, sensul sau motivația, și să ofere spațiu pentru conversații semnificative”, au transmis organizatorii evenimentului.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *