Mircea Axente: „Am împărțit vestiarul cu jucători senzaționali”

Mircea Axente: "Am împărțit vestiarul cu jucători senzaționali"

Mircea Axente: Am împărțit vestiarul cu jucători senzaționali„.

Venit la Timișoara când avea doar 17 ani, Mircea Axente a reușit să se impună într-un vestiar înțesat de vedete și să îmbrace tricoul alb-violet într-una dintre cele mai frumoase perioade ale existenței clubului Politehnica.

În prima fază, atacantul născut la Tulcea a fost împrumutat la CFR Timișoara, unde a evoluat în eșalonul al treilea, obținând o promovare cu echipa de la Gara Mare.

Se întâmpla în perioada în care Anton Doboș era președinte, iar Basarab Panduru ocupa funcția de antrenor principal.

Axente s-a aflat și în atenția următorilor lideri ai staff-ului tehnic, într-un context mult mai favorabil marii performanțe, cu investiții masive în momentul preluării clubului din capitala Banatului de către finanțatorul Marian Iancu.

Au urmat câteva împrumuturi ce i-au prins bine tânărului vârf, care își amintește cu drag de perioada în care i-a avut colegi, printre alții, pe Romulus Buia, Cosmin Contra, Viorel Moldovan și Dan Alexa.

„Am venit la Timișoara la vârsta de 17 ani. În acea vreme, domnul Panduru era antrenor la Poli AEK, iar Toni Doboș – președinte. Am început să joc la satelitul de atunci, CFR Timișoara, cu care am promovat din liga a treia în cea de-a doua. Antrenamentele le făceam cu echipa mare, am împărțit vestiarul cu jucători senzaționali precum Buia, Șuleap și Stancu, de la care am avut de învățat.

A fost o echipă frumoasă din toate punctele de vedere. Ulterior au venit domnii Iancu și Olăroiu cu lotul de la Național București. S-au perindat pe aici mulți jucători de valoare aduși de domnul Iancu în era BKP. Pe de altă parte, la Poli II era o echipă foarte bună, cu mulți jucători tineri, conduși de Iosif Rotariu.

Ne-am făcut loc și noi printre vedetele de atunci. Contra, Moldovan, Ganea și Alexa erau doar câțiva dintre jucătorii foarte valoroși. Fiind alături de ei și muncind mult, am reușit să facem și noi pasul la prima echipă. Am evoluat în cupele europene, însă din păcate perioada de atunci nu s-a materializat și cu un trofeu. S-au legat prietenii care rămân pentru totdeauna”, ne-a declarat Mircea Axente.

A rămas în lumea sportului

După ce a renunțat la cariera de fotbalist, Axente nu a putut sta departe de performanță. S-a dedicat antreprenoriatului sportiv, investind într-un studio în care îi învață pe tineri elemente importante ce țin de pregătirea fizică. Move Athletic Studio este o afacere de familie deschisă în urmă cu doi ani.

„Aveam în gând ca atunci când îmi voi încheia cariera să fac tot ceva legat de sport. Dorința mea este să dau fotbalului ceva înapoi prin tinerii care vor să facă performanță. M-am orientat spre partea de pregătire fizică și atletică, unde sunt multe lucruri pe care un tânăr le poate dobândi în timpul junioratului care să-i fie utile ulterior când va activa la seniori.

Perform Speed, programul pe care l-am creat, este în cadrul sălii de sport Move Athletic Studio, deschisă în urmă cu doi ani. Baza acestui program este alergarea și se adresează tuturor sportivilor proveniți din ramuri în care accentul este pus pe alergare. Acest program dezvoltă tehnici de alergare. O alergare corectă din punct de vedere tehnic te face mai rapid și mai eficient.

Plecând de aici, mergem spre formele de viteză – de reacție, accelerație, decelerație, schimbarea direcției de alergare și forța explozivă. Toate acestea îi ajută pe sportivi să dobândească multe elemente ce îi sunt utile în timpul meciurilor și antrenamentelor. Programul este creat în colaborare cu Tanner Speed  Academy, Academia de Viteză din Suedia. Am fost la ei, am văzut cum se lucrează și cum este predat.

Am profitat și de faptul că am jucat la multe echipe, la care am lucrat cu mulți antrenori și preparatori fizici. Am pus în aplicare toate cunoștințele mele în cadrul acestui program. Până în acest moment, rezultatele sunt foarte bune. Sportivii sunt mulțumiți, lucrez cu ei și pe partea psihologică, încerc să-i învăț rigorile sportului de performanță.

Încerc să-i trec prin toate elementele – scărița este o parte importantă din antrenament, apoi cele din sfera atletică precum gărdulețele și jaloanele. După cinci antrenamente unu la unu îi grupez în grupe de doi sau trei în care creez starea de competiție. Încerc să fac să le placă această stare care naște progresul. Atunci când intră în competiție putem avansa în programul nostru”, ne-a mai spus Mircea Axente.

CITEȘTE ȘI: Dispozitiv medical pentru obținerea unei plasme bogată în trombocite, într-un spital din Timișoara


Opiniile exprimate în articolele publicate pe RENASTEREA.RO aparţin în exclusivitate autorilor! Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *