Ministrul Educației: Nu vor fi teste non-invazive cu salivă în școli

Se cere demiterea ministrului Cîmpeanu, acuzat că a tăiat bursele a 730.000 de elevi, din pix, în mijlocul nopții

Elevii nu vor putea fi testați cu teste non-invazive cu salivă la școală, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, pentru HotNews.ro. Argumentele venite la solicitarea Ministerului Educației din partea Ministerului Sănătății și al Institutului de Sănătate Publică (INSP) au fost că acestea nu pot fi luate în calcul în calculul ratei de incidență și trebuie dublate de celelalte tipuri de teste, recunoscute.

„După ce mi-a răspuns ministerul Sănătății argumentat, nu vor fi (teste cu salivă în școli – n.r.), a răspuns ministrul Educației.

„Atunci când mi-au spus că nu pot fi luate în calculul ratei de incidență, am înțeles că este într-adevăr o problemă la nivel de sistem”, a adăugat acesta.

Ministrul explicase anterior, într-o intervenție la PRO TV, că argumentele venite de la ministerul Sănătății au fost că „testele non-invazive ar fi trebuit să fie dublate de teste antigen rapide, apoi de teste RT PCR”. „Am înțeles că procedura ar fi a fost greoaie”, a declarat ministrul, la Pro TV.

Acesta a adăugat că un argument împotriva folosirii acestor teste a fost și acela că rezultatele lor nu pot fi folosite în calcularea ratei de incidență.

„Există și argumentul cu rezultatele fals pozitive care pot da o anumită încredere”, a mai spus ministrul.

Astfel, testele care vor putea fi folosite în școli rămân testele antigen rapide, cu recoltare din nas sau gât, pentru care este nevoie de personal medical specializat și de acordul scris al părinților.

Practic, testele non-invazive cu salivă, folosite în mai multe state europene, nu sunt interzise în România, iar școlile ar putea să le achiziționeze și folosească pe cheltuiala proprie, însă ele nu sunt luate în calcul în sistem.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns