Ministru tehnocrat, declaraţii dure privind învăţământul: Educaţia GRATUITĂ, o mentalitate COMUNISTĂ. Atac la profesori

elevi 2

Ministrul Comunicaţilor, Marius Bostan este de părere că gratuitatea sistemului educaţional nu oferă calitate. În opinia sa, părinţii ar trebui să plătească pentru educaţia copiilor lor, „100 de lei pe lună, nu mult, ceva simbolic, dar să simtă că nu e gratis”.

„Eu văd părinţii la şcoală. Eu sunt părinte. Jumătate dintre ei nu se interesează, nu cer calitate profesorului. Profesorii au salarii mici. Nici în partea cealaltă nu se cere calitate. Unii profesori pur şi simplu îşi bat joc de meseria lor şi spun că au salarii mici. Domnule, mergi acasă, dă-ţi demisia. Dar nu să îţi baţi joc de viitorul copilului. Justificarea că „am salariu mic” e o imbecilitate. Am salariu mic, îmi dau demisia, mă apuc de altă muncă dacă nu îmi place meseria asta. Vorbele mele poate sunt brutale. Dacă fiecare părinte ar plăti 100 de lei pe lună, nu mult, ceva simbolic, dar să simtă că nu e gratis…”, a spus Bostan, citat de Agerpres.

În opinia sa, gratuitatea este o reminiscenţă a anilor de comunism.

„Mentalitatea comunistă a fost aşa: să primesc gratis educaţie. Atunci nu cer în partea cealaltă la ghişeu calitate. Să primesc gratis curent, de exemplu. Nu m-ar deranja foarte mult că s-ar opri curentul la ora 12,00. După părerea mea, orice serviciu trebuie plătit într-o formă sau alta. Pentru foarte mulţi părinţi dacă ar simţi că în fiecare lună dau ceva, o sumă, ar conştientiza că nimic nu e gratis. La noi, în mentalul colectiv, a intrat prea adânc gratuitatea. Atunci nimeni nu mai înţelege cum funcţionează statul de fapt. Ar trebui făcute seminarii despre funcţionarea statului. Atunci nu ar mai veni cu cereri care sunt de neîmplinit sau de nerezolvat. Spunem tot timpul „să se dea”. Nu avem în partea cealaltă „de unde”. Părerea mea este că e o reminiscenţă a celor 50 de ani de comunism”, a mai afirmat ministrul Comunicaţiilor.

Acesta a precizat că munca ar trebui legată de performanţă şi a subliniat că nu este de acord cu sistemul de salarizare existent în prezent în Educaţie.

„Ar trebui legată cumva munca de performanţă. Eu nu sunt de acord cu sistemul de salarizare existent în acest moment (în sectorul Educaţiei n.r.). Bugetul nostru nu ţine (la mărirea salariilor n.r.). În momentul de faţă deficitul bugetar prognozat este de 3%, anul viitor este o prognoză care spune că e undeva de 3,6%, cu toate măririle date de Parlamentul actual, care a tot dat, ceea ce înseamnă posibilitatea intrării României într-o procedură de deficit bugetar excesiv. O mărire de salarii în zona asta de Educaţie nu ar provoca decât pagube pe următorii 2-3-5 ani, dar pagube pe care nu le mai poţi recupera”, a spus Bostan.

Învăţământul gimnazial este obligatoriu şi gratuit, în România.

romaniatv.net


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Ministru tehnocrat, declaraţii dure privind învăţământul: Educaţia GRATUITĂ, o mentalitate COMUNISTĂ. Atac la profesori

  1. Gratis!!! In majoritatea claselor primare din judetul Timis se platesc after school-uri fara ca scoala sa aiba vreo acreditare (cu acordul tacit al directorilor, care probabil primesc si ei cotizatia) din care un invatator castiga mai bine de 1000 euro pe luna cash, plus cadouri de inceput de an, Craciun, 8 martie, sfarsit de an, plus fondul clasei, din clasele gimnaziale si liceale se fac meditatii la greu ca altfel profesorii fac probleme copiilor la clase, iar in facultati se cumpara examene. Dle. Ministru asigurati-va in primul rand ca se respecta legea in gradinite, scoli, licee, inspectorate, facultati si dupa aceea cereti bani parintilor, care si in prezent ingrasa economia subterana. Pana sa am copii am respectat dascalii pentru ca cei care s-au ocupat de educatia mea au fost onesti, dar cei din ziua de azi sunt … prea putin onesti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *