Mii de credincioşi au adus cinstire Sfântului Iosif cel Nou de la Partoş

Încă din ajunul sărbătorii Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, mii de credincioși din toate părțile țării au venit la Catedrala Mitropolitană din Timișoara, pentru a-l cinsti cum se cuvine, prin rugăciune și evlavie, pe ocrotitorul Banatului.

Programul slujbelor dedicate celui de-al doilea hram al celui mai important lăcaş de cult ortodox din oraşul de pe Bega a debutat vineri după-amiaza, în prezenţa ÎPS Ioan, Mitropolitul Banatului, cu slujba Vecerniei unită cu Litia, oficiată de PS Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Înainte de a porni în alai cu Sfintele Moaşte ale Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, IPS Ioan a rostit un cuvânt de învățătură, în care a prezentat viața părintelui duhovnicesc al bănăţenilor, evidenţiind trăsăturile admirabile ale Sfântului „care prin râvna sa s-a suit la înălțimile cunoașterii lui Dumnezeu, a devenit ispravnic al tainelor Lui și bărbatul doririlor Duhului”.

Procesiunea s-a desfășurat pe traseul Bulevardul 16 Decembrie 1989 – Splaiul Tudor Vladimirescu – Bulevardul Mihai Viteazu – Bulevardul Regele Ferdinand, iar la înconjurarea Catedralei Mitropolitane au luat parte mii de credincioși care, cu lumânări în mâini, s-au rugat Sfântului pentru ajutor și luminarea întru cele duhovnicești. Racla cu preţioasele relicve a fost deschisă și aşezată pe soleea din faţa Sfântului Altar, astfel încât credincioșii să aibă posibilitatea să se închine la cinstitele moaște ale Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș. Preoții și credincioșii prezenți s-au închinat Sfântului Iosif, apoi programul a continuat cu slujba Utreniei și a Sfintei Liturghii.

Sfânta Liturghie Arhierească din dimineaţa praznicului a fost oficiată de către ÎPS Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, alături de PS Lucian, Episcopul Caransebeșului, PS Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei și PS Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului. De asemenea, din soborul slujitor au făcut parte clerici de la Centrul eparhial, protopopi, strareți și ieromonahi de la mănăstirile din cadrul Patriarhiei Române patru feţe bisericeşti din Patriarhia Alexandriei și a Întregii Africi.

La slujba săvârşită de ziua Sfântului Iosif cel Nou de la Partoş au fost prezenți și 17 tineri din Kenya, Uganda, Tanzania, Burundi, Rwanda, Malawi și Congo, ce aparțin de Patriarhia Alexandriei și a Întregii Africi. Anul acesta, la invitația Înaltpreasfințitului Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, ei au participat la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși de la Sibiu şi s-au oprit apoi la Timişoara, chiar la hramul Catedralei. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corala „Nectarie Protopsaltul” din București.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, care a vorbit despre viața Sfântului Iosif cel Nou, un sfânt rugător, care pentru toți credincioșii bănățeni, și nu numai, reprezintă un reper major al vieţii spirituale.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns