Mii de credincioşi, aşteptaţi la Maria-Radna şi Ciclova Montană

Credincioșii catolici vor reface Drumul Crucii la Basilica Papală Maria Radna

Două însemnate sanctuare mariane din vestul ţării vor fi, cu prilejul Sărbătorii Ridicării Fericitei Fecioare Maria cu trupul şi sufletul la Cer, ţinta pelerinilor romano-catolici din întreg Banatul. Biserica „Sfânta Maria” din Ciclova Montană (judeţul Caraş-Severin) este vizitată mai ales de comunităţile croate,cehe şi germane din zona montană a Diecezei de Timişoara.

Marţi, 14 august, la ora 17, părintele Veniamin Pălie, paroh de Gârnic, va oficia o Sfântă Liturghie în limba cehă, o a doua destinată aceleiaşi etnii urmând să aibă loc în acelaşi lăcaş de cult în chiar ziua sărbătorii, la ora 6.

CITEŞTE ŞI: Momo, noul joc care duce la sinucidere. O fetiţă de 12 ani s-a filmat, înainte de a se spânzura

Tot miercuri, însă la ora 9, părintele Daniel Dumitru, paroh de Oraviţa, va oficia o Sfântă Liturghie în română, maghiară şi germană. Sanctuarul Maria-Ciclova este un loc cu mare încărcătură spirituală, extrem de iubit de credincioşii care-l frecventează şi care-i cunosc istoria.

În 2 iulie 1727, de sărbătoarea Sf. Maria, s-a sfinţit capela construită sus pe stâncă, în prezența populației românești și germane, iar Suveranul Pontif a dispus, la cererea minerilor din zonă, deplina iertare a păcatelor enoriaşilor pentru acea zi. Capela s-a numit „Maria Fels” și a devenit loc de pelerinaj.

În 1798, Papa Pius al VI-lea a emis un decret prin care a extins deplina iertare a păcatelor pe întregul an, la aceasta capelă. Se spune că, iniţial, s-a dorit construirea bisericii pe un loc liber, în centrul localității, unde se afla crucea ortodoxă de piatră, şi că deși s-a adus întregul material de construcție s-a renunțat la idee întrucât „icoana de har” s-a întors peste noapte, în mod miraculos, în capelă.

O altă minune săvârşită aici s-a petrecut în 12 mai 1854, când o fetiţă pe nume Elisabeta Windberger a căzut din imprudență de pe înalta stâncă a bisericii, rămânând, prin graţia divină, nevătămată. La ora actuală, Maria Ciclova reprezintă destinaţia favorită a pelerinilor din întregul Banat Montan.

Mai multe mii de credincioşi, romano-catolici, dar şi greco-catolici vor sărbători Solemnitatea Ridicării Fericitei Fecioare Maria cu trupul şi cu sufletul la Cer la Bazilica Maria-Radna din judeţul Arad, unde astăzi, dar și în 14 şi 15 august, pelerinii vor avea parte de un bogat program liturgic.

Acesta va începe astăzi, la ora 11, cu o Sfântă Liturghie solemnă în limba slovacă.

Marţi, 14 august, la ora 18, se va oficia Sfânta Liturghie în limba croată, iar la ora 19 – Sfânta Liturghie în română şi maghiară. La ora 20 vor avea loc rugăciunea Sfântul Rozariu, devoţiunea în cinstea Maicii Domnului şi o procesiune cu icoana în faţa bazilicii. Miercuri, 15 august, la ora 7,30 se va oficia Sfânta Liturghie în limba croată, urmată, la ora 9,30, de cea în maghiară. La ora 11 se va celebra Sfânta Liturghie solemnă în limbile română, maghiară, germană, oficiată de E.S. Iosif Csaba Pál, episcop de Timişoara. La ora 13 este programată o Sfântă Liturghie în română, la ora 14 – una greco-catolică, sărbătoarea urmând să se încheie, la ora 17, cu un concert de muzică meditativă susținut de compozitorul Gheorghe Iovu.

Mănăstirea Sfânta Maria din Radna este principalul loc de pelerinaj din Dieceza de Timișoara. În anul 1992, Papa Ioan Paul al II-lea i-a conferit titlul de „basilica minor”.

Aici se află o icoană făcătoare de minuni.Tipărită pe hârtie în tipografia Remondi din Bassano del Grappa (provincia Vicenza), ea o o înfăţişează pe Sfânta Fecioară Maria şi a ajuns la Radna cu exact 350 de ani urmă, în 1668.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *