Micii fotbaliști s-au luat la întrecere cu marile speranțe

fotbal juvenil

În competiția de fotbal pentru copii din Interliga Națională 2017-2018, structurată zonal la nivelul întregii țări, au fost disputate în weekend-ul recent încheiat aproape 100 de partide de către patru generații ale celor 16 cluburi participante.

Întâlnirile au avut loc în cadrul celei de-a cincea reuniuni din acest sezon, care a fost și ultima din anul 2017. Jumătate dintre formațiile înscrise au reprezentat Timișoara (LPS Banatul, ACS Poli, ASU Politehnica, Ripensia, Juventus, Galaxy, United și Atletico), trei au fost din județul Timiș (ACS Dumbrăvița, Giarmata/Chișoda și Ghiroda) și tot atâtea din Arad (UTA, Atletico și Viitorul).

Din Caraș-Severin s-au prezentat doar două formații (CSM Reșita și Mundo Reșița/Caransebeș). Interliga Națională este organizată de Federația Română de Fotbal pentru copiii din mediul urban și rural, la categoriile de vârstă de vârstă U7 (născuți în 2011), U8 (2010), U9 (2009) și U10 (2008), reprezentând o veritabilă piartă de temelie pentru viitoarele competiții de juniori.

fotbal copii 2

Întrecerea de tipul ”patru campionate într-unul singur” a fost organizată în patru locații, sub forma unui turneu între patru cluburi, jucându-se după sistemul ”fiecare cu fiecare”. Toate cele patru echipe ale unui club au evoluat în același timp, pe terenuri diferite, disputând fiecare câte trei partide.

Antrenorii trebuie să ofere tuturor copiilor posibilitatea de a evolua, această măsură ajutând la implementarea spiritului UEFA, conform căruia jocurile la aceste categorii de vârstă nu trebuie să fie orientate în nici un caz spre rezultat, fiind mult mai important ca meciurile să ofere celor mici experiență și bucurie pe teren.

Aceste partide au ca scop evaluarea procesului de pregătire, însă, în momentul de față, nu toți antrenorii centrelor de copii au dovedit că sunt orientați – așa cum ar trebui – spre formarea jucătorilor, pentru aceștia primând scorul de pe tabela de marcaj. Astfel, unii antrenori au abordat jocurile pe contraatac, ghidând verbal, ba chiar aproape robotic, mișcările celor mici.

Însă ”vlăstarele” cu vârste cuprinse între șase și zece ani ar trebui să trăiască o experiență pozitivă în meciuri și să învețe să ia propriile decizii în fiecare moment al jocului. De asemenea, părinții ar trebui să conștientizeze, la rândul lor, că valoarea unui centru de copii nu se măsoară în titluri și trofee obținute, ci în numărul și nivelul jucătorilor care fac pasul spre fotbalul profesionist, dar și pe calitatea lor umană. Așadar, încă de la o vârstă fragedă, micii fotbaliști trebuie să învețe ce înseamnă respectul, corectitudinea, onestitatea și, nu în ultimul rând, altruismul.

Este și motivul pentru care, la finalul competiției, după returul din primăvară, toți copiii, indiferent de rezultatele obținute, vor fi recompensați cu diplome și medalii. În rest, a fost un weekend agreabil, cu meciuri viu disputate, în care micii fotbaliști din această zonă de țară au alergat după balon cu inegalabila inocență pe care le-o oferă cu multă generozitate vârsta…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *