Mică istorie a cartierului Plopi

plopi
Muzeul Național al Banatului continuă seria istorisirilor despre Timișoara de odinioară cu o poveste menită să aducă în actualitate câteva amănunte inedite legate de trecutul cartierului Plopi.

CITEȘTE ȘI: Studiu: Masca de protecţie nu reduce cantitatea necesară de oxigen

„Nașul” cartierului este marele artist Romul Ladea. Un bun prilej este să ne amintim despre un gest al lui Romul Ladea de a scrie despre Cartierul Plopi. Cartierul Ghiroda Nouă (fostă Colonia Crişan) este amplasat pe terenurile care, în jurul anului 1750, erau orezăriile Timișoarei, adică la Estul orașului.
Înainte de a deveni cartier al orașului, a fost o așezare de sine stătătoare ce purta, în limba maghiară, numele de Kardos-tele. Majoritatea terenurilor au fost deținute, înainte de anul 1918, de văduva contelui Ladislau Gyurky, născută Malva Klaritz. Aceasta a vândut terenurile, numele ei figurând în cartea funciară a comunei Ghiroda până în zilele noastre. În jurul anului 1930, cartierul a primit numele „I.G. Duca” şi apoi, la sugestia marelui sculptor român Romulus Ladea, ce locuia acolo prin 1940, a fost rebotezat Plopi. Din anii 1949-1951, a format circumscripţia a VII-a a oraşului Timișoara. Cartierul are un număr de 7 străzi principale care pornesc din malurile Begăi, subliniază reprezentanţii Muzeului Banatului.

Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Mică istorie a cartierului Plopi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *