Metodologia de calcul a tarifelor de referinţă RCA, adoptată de ASF. Ce se întâmplă cu preţurile poliţelor şi cu bonus-malus

rca 2

Proiectul de normă privind metodologia de calcul a tarifelor de referință în cazul asigurării obligatorii de răspundere civilă (RCA) pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și de tramvaie a fost adoptat, miercuri, de Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Norma va fi publicată în Monitorlui Oficial, iar apoi va intra în vigoare şi va produce multiple modificări pe piaţa asiguraţilor RCA.

Două dintre marile schimbări vizează relația dintre păgubit-asigurător și unitățile de service. Unitățile de service auto vor stabili soluțiile tehnice de remediere a avariilor, iar asigurătorii nu vor mai avea dreptul să impună păgubitului service-uri agreate de companie.

Totodată, procesul verbal de constatare a daunei va cuprinde, printre altele, informarea persoanei prejudiciate cu privire la dreptul acesteia de a se putea adresa oricărei unități reparatoare.

Bonus-malus a fost şi el modificat, iar șoferii care își schimbă mașina își vor păstra bonusul fără dificultăți. Penalizările pentru şoferii cu peste două daune pe an vor fi de șase ori mai mari, iar bonusul pentru cei fără evenimente va creşte şi el.

În funcţie de sistemul bonus-malus, prețul asigurării RCA va putea varia cu până la 180% în plus sau cu până la 50% în minus.

Decontarea directă va funcționa ca o clauză suplimentară la contractul RCA și va presupune și plata unui supliment de primă. Nivelul suplimentului va fi stabilit de asigurător și verificat de actuari independenți avizați de ASF.

În același timp, tot în cadrul ședinței de miercuri, Consiliul ASF a aprobat norma pentru punerea în aplicare a prevederilor Legii nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și de tramvaie, cât și a unor prevederi cu privire la asigurările auto. Norma va fi transmisă, spre publicare, Monitorului Oficial al României, precizează Autoritatea.

De asemenea, a fost adoptată emiterea unor clarificări privind aplicarea unor reglementări ASF, în contextul apariției Legii nr. 24/2017 privind emitenții de instrumente financiare și operațiuni de piață.

Pe segmentul de supraveghere și control, Consiliul ASF a avizat rezultatele controalelor efectuate la societatea Deaasig-Consultant, Asistent și Broker de Asigurare S.R.L., la NN Pensii Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Administrat Privat S.A., în calitate de administrator al Fondului de Pensii Administrat Privat NN și a controlului periodic desfășurat la Certinvest Pensii — Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Facultative S.A.

În plus, pe partea de autorizare — avizare, au fost adoptate o serie de numiri la SIF Transilvania, SIF Oltenia S.A., dar și retragerea, la cerere, a directorului general adjunct la societatea Asito Kapital S.A.

Pe lista deciziilor luate miercuri s-au mai aflat, printre altele: modificarea Actului constitutiv al societății AXA Life Insurance S.A., urmare a schimbării sediului social; majorarea capitalului social al societății Medihelp Internațional Broker de Asigurare S.R.L. — date suplimentare, cu suma de 113.000 lei, de la 712.000 lei la 825.000 lei; modificarea Actului individual de aderare la Fondul de Pensii Facultative Raiffeisen Acumulare, administrat de SAI Raiffeisen Asset Management S.A.; modificarea Actului constitutiv al Certinvest Pensii Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Facultative S.A.; modificarea Prospectului schemei de pensii facultative pentru Fondul de Pensii Facultative BCR Plus, administrat de BCR Pensii, Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A.; avizarea și reavizarea a 116 agenți și retragerea avizelor pentru alți 31 agenți care desfășoară activități de marketing pentru fondurile de pensii facultative și administrate privat.

Nu în ultimul rând, s-a aprobat analiza perioadei de plată și soluționare a dosarelor de daună deschise la asigurători în semestrul II 2016 în baza polițelor de asigurare obligatorie auto RCA, scrie romaniatv.net.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *