Metoda “Accidentul” continuă să facă victime în Timiş

metoda accidentul

Metoda de înşelăciune “Accidentul” nu e nouă şi a fost suficient mediatizată atât prin relatări ale unor cazuri concrete, cât şi prin materiale menite de prevenţie.

Cu toate acestea, continuă să facă victime în judeţul Timiş. În ce constă metoda de stoarcere a banilor de la victime? Totul începe cu un apel telefonic, în care persoana care sună se prezintă ca fiind un membru de familie sau avocat, medic, polițist, procuror ori reprezentant al firmei de asigurări.

Există două variante mai frecvente ale înşelăciunii. Astfel, persoana apelantă poate juca rolul victimei, afirmând că a fost accidentată şi se află într-o stare foarte gravă – cu coloană ruptă, membre fracturate etc. – și are nevoie de bani pentru a putea fi transportată cu elicopterul la alt spital, are nevoie de un transplant de plămâni, inimă (aici intervine o altă persoană, prezentându-se ca fiind doctor sau manager de spital sau reprezentant de la asigurări, care folosește un limbaj protocolar și termeni medicali pentru a convinge persoana sunată că ruda sa are nevoie urgentă de bani și că viața ei depinde de aceşti bani.

Altă variantă des întâlnită este cu o persoană care sună şi, dându-se drept un membru al familiei, afirmă că a comis un accident, spunând că are nevoie de bani, deoarece a lovit grav o persoană și, pentru a se împăca ea, trebuie să-i dea o sumă importantă de bani.

Aici intervine la telefon şi o altă persoană, de regulă prezentându-se ca avocat sau polițist, care, folosind un limbaj de specialitate, încearcă să convingă persoana sunată că fără acei bani fiul sau fiica va fi arestată și e posibil să fie
condamnată la mulți ani de închisoare.

Campania de prevenire, în derulare

În perioada ianuarie – februarie a.c., la nivelul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Timiș se desfășoară campania “Nu te lăsa păcălit!”, pentru informarea cetățenilor cu privire la modalitățile de prevenire a victimizării în cazurile de înșelăciune prin telefon.

Astfel, poliţiştii Biroului analiză şi prevenirea criminalităţii desfășoară activități (foto) pentru prevenirea infracțiunilor de înșelăciune prin metoda “Accidentul”.

Prin campania “Nu te lăsa păcălit!”, polițiștii îşi propun, cu sprijinul mass-media şi al celorlalte mijloace disponibile, informarea unui număr cât mai mare de cetățeni cu privire la măsurile cu caracter preventiv ce trebuie adoptate în cazurile de înșelăciune prin telefon.

De asemenea, la finalul discuțiilor, cetăţenilor le sunt distribuite materiale informativ-preventive, ce constau în broşuri, afișe și bannere.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *