Merită să instalezi mochetă în casă? Avantaje și dezavantaje

Merită să instalezi mochetă în casă? Avantaje și dezavantaje

Să instalezi o mochetă acasă? Cu siguranță mulți oameni cred că este o variantă neigienică și că este de modă veche, dar adevărul este că mocheta a revenit la modă, fie că ne place sau nu. De data aceasta îți vom spune care sunt avantajele și dezavantajele instalării de mochetă acasă.

Diferite tipuri de mochete

Primul lucru pe care trebuie să-l știi este că există diferite tipuri de mochete. Pe de o parte, există mochete sintetice din polipropilenă, care au principalul avantaj că se usucă ușor atunci când sunt umede și sunt, de asemenea, foarte rezistente.

Există și mochete din nailon, foarte asemănătoare cu cele anterioare. O altă opțiune sunt mochetele din fibre vegetale, cele care sunt din sisal, cânepă sau bambus, printre altele. Sunt frumoase și foarte dure, deși izolează mai puțin decât precedentele.

În sfârșit, găsim și mochete din lână, care sunt cele mai scumpe și mai confortabile, dar și cele mai greu de curățat.

Avantajele mochetelor

Deși fiecare tip de covor are beneficii speciale, mai jos vom detalia care sunt avantajele instalării unei mochete acasă:

  • Senzație de căldură

Nu putem nega că unul dintre principalele avantaje ale mochetelor este că ne vor oferi o senzație de căldură la picioare. Mocheta este o suprafață moale pe care ne putem plimba desculți fără probleme.

  • Izolație termică

Da, o mochetă poate fi folosită în locuri reci pentru a încălzi încăperile. În cazul mochetelor din lână, izolația este enormă, aproape aceeași cu cea oferită de podelele din lemn natural. Mochetele din fibre vegetale izolează mai puțin, și totuși le putem instala și atunci când căutăm termoizolație acasă.

  • Reglează umiditatea

În același mod în care rețin particulele, mochetele din lână și fibre se „udă” prin absorbția umidității din mediu, eliminând-o astfel din atmosferă. Pe de altă parte, când vremea este mai uscată, au tendința de a elibera această umiditate în așa fel încât să compenseze lipsa acesteia.

  • Țin acarienii sub control

Există un mit fals conform căruia mochetele atrag acarienii și praful în general. De fapt, este complet invers. Mochetele atrag acarienii și praful, da, dar le putem curăța ușor pentru a le elimina. Astfel, o mochetă ar putea fi o variantă interesantă dacă locuiești cu alergici sau astmatici. Deoarece acarienii și praful se află pe covor, aceștia nu circulă prin aer.

  • Atenuează zgomotele

O  mocheta este de asemenea un foarte bun izolator acustic, deci este ideală pentru a amortiza zgomotul. Este o soluție bună în locuințe cu două etaje, pentru a putea pune capăt zgomotelor de noapte.

  • Ușurință de instalare

Instalarea este mult mai simplă și mai rapidă decât instalarea pardoselilor de lemn, darămite a celor ceramice.

Dezavantajele mochetelor

Și ca totul în viață, o mochetă are și dezavantaje. În continuare îți vom spune care sunt principalele:

  • Întreținerea

O mochetă necesită o întreținere mai amănunțită decât alte podele. În plus, dacă se vărsă lichide precum uleiuri, substanțe chimice sau sosuri, riscăm ca pata să nu iasă niciodată, mai ales pe mochetele din lână.

  • Sunt scumpe

Mochetele de calitate nu sunt ieftine. În plus, mochetele de calitate superioară ar putea fi mult mai scumpe decât podelele convenționale. Observând avantajele sale, nici nu este ciudat.

  • Diferență mare între calități

Există găsit o diferență uriașă de calitate între diferitele tipuri de mochetă. Prețul este important aici, deoarece cele mai ieftine tind să aibă o calitate destul de slabă și nu dau rezultate bune. Prin urmare, dacă vrei să pui mochetă în casa ta, este mai bine să optezi pentru modele care sunt puțin mai scumpe.

Cât costă să pui mochetă?

Costul de instalare pentru mochetă poate varia în funcție de mai mulți factori, cum ar fi tipul de mochetă, suprafața pe care va fi instalată (nu este același lucru să o plasezi pe o podea de porțelan decât pe un parchet din lemn).

Un alt factor care va determina costul lucrării este, fără îndoială, cantitatea de m2 de acoperit. Pentru a avea o idee grosieră, prețul poate varia între 10 și 40 de euro pe m2.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *