Mentorat didactic pentru învățătorii debutanți din Timiș

Mentorat didactic pentru învățătorii debutanți din Timiș

Preocuparea permanentă a conducerii Inspectoratului Școlar Județean Timiș pentru calitatea învățământului timișean a consolidat un parteneriat al instituției cu Universitatea de Vest din Timișoara, dar și cu alte inspectorate școlare din țară, în vederea sprijinirii cadrelor didactice debutante din învățământul primar timișean. ”Învățătorul este, după familie, a doua persoană importantă din viața unui copil. Știm ce muncă depune pentru a ne forma, pentru a ne învăța să scriem, să citim, să socotim. Profesorii care vin în învățământul primar vin ca într-o întreprindere, în care trebuie să se obișnuiască încet-încet cu toate lucrurile. Dar la noi e ca în armată: ai intrat în școală, te descurci. Din acest motiv, ne-am gândit să creăm un mecanism prin care o persoană să preia profesorul debutant, să fie mentorul lui, pentru a-l obișnui cu acea cultură organizațională existentă în cadrul școlii”, a subliniat inspectorul școlar general al ISJ Timiș, Marin Popescu. ”În urma rezultatelor obținute de către cadrele didactice debutante din învățământul primar, atât la examenul de titularizare, cât și la examenul de definitivat, am identificat nevoia desfășurării unui program de mentorat al lor și ne-am propus să realizăm acest lucru împreună cu cadrele didactice din învățământul universitar care se ocupă și de practica pedagogică.

Programul se desfășoară săptămânal, pro bono

În acest sens, în cadrul Facultății de Sociologie și Psihologie a Universității de Vest din Timișoara a demarat, din această toamnă, un program coordonat de doamna profesor universitar conferențiar doctor Mariana Crașovan. Împreună cu dumneaei am stabilit câteva direcții de acțiune referitoare la activități de mentorat de grup, mentorat individual și workshop-uri susținute de practicieni, cadre didactice cu experiență. Vor fi cuprinse în acest program, în săptămâna de vacanță la nivelul claselor primar, între 25 și 29 octombrie, în jur de 50 de cadre didactice debutante la nivelul învățământului primar. Acest program se desfășoară săptămânal, pro bono. Ceea ce ne dorim este facilitarea integrării personale și profesionale a debutanților, crearea unei comunități de învățare profesională mai puternică, astfel încât să nu aibă temerea că sunt judecați, și de a putea să dezbatem problemele care îi preocupă, într-un mediu de siguranță”, a explicat Dorina Lobonț, profesor în învățământul primar.

Activități de instruire ”unu la unu”

Programul de mentorat se va extinde prin implicarea unor profesori metodiști din învățământul preuniversitar timișean, care vor desfășura activități de instruire ”unu la unu” cu învățătorii debutanți. Daciana Ardelean, profesor în învățământul primar, a prezentat cadrul de derulare a acestora: ”Avem bucuria de a putea demara aceste activități atât de necesare în rândul colegilor noștri debutanți.

CITEȘTE ȘI: O timișoreancă, directoare la stat, se plictisește atât de tare „la servici”, încât s-ar arunca de la balcon

Concret, în săptămâna 25-30 octombrie, vom livra activități de formare referitoare la elaborarea de instrumente pe care colegii le vor utiliza în activitățile didactice – lectura conștientă a programelor școlare, modalitatea de realizarea a planificărilor calendaristice, a proiectărilor pe unități de învățare, felul în care aceste activități de învățare pot fi gândite pe specificul claselor de elevi. Dintre colegii metodiști, și-au manifestat disponibilitatea 15 care vor fi distribuiți la cinci centre metodologice din județ – Timișoara, Lugoj, Sânnicolau Mare, Deta și Făget -, iar acești colegi metodiști vor derula activități de mentorat <<unu la unu>> cu debutanții”.

Cadrele didactice debutante interesate se pot înscrie în acest program accesând link–ul: https://forms.gle/GFrdifa9oEptMbRo6 .

 

Sursa foto: literacyplanet.com


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *