Memoria lui Constantin Lache, evocată la meciul SCM Poli Timişoara– CSM București

Memoria lui Constantin Lache, evocată la meciul SCM Poli Timişoara– CSM București

Memoria lui Constantin Lache, evocată la meciul SCM Poli – CSM București

Aruncarea simbolică de start a meciului de handbal SCM Politehnica Timișoara – CSM București va fi oferită de fiica antrenorului care și-a pus o amprentă inegalabilă în istoria handbalului timișorean, Constantin Lache.

Luna aceasta s-au împlinit 100 de ani de la nașterea tehnicianului care a adus primul trofeu din istoria handbalului de pe Bega, la masculin, titlul național din 1956, la handbal în 11 (foto).

Memoria lui Constantin Lache, evocată la meciul SCM Poli – CSM București

„În 1958, Constantin Lache a fost îndepărtat de la echipă și exclus din viața sportivă pentru că avea „origine socială nesănătoasă”. Autoritățile comuniste l-au acuzat că tatăl său, împroprietărit după Primul Război Mondial, cumpărase alte 50 de hectare de pământ și un mic conac, în anul 1927, și l-au catalogat drept chiabur.

O perioadă, Constantin Lache a activat ca simplu profesor la Școala Medie nr. 4 din Timișoara, la disciplina handbal. A revenit pe bancă la sfârșitul anilor 60, la echipa feminină Universitatea Timișoara, cu care a ajuns în finala Cupei Campionilor Europeni, acum o jumătate de veac (1973) și a cucerit opt titluri naționale și o Cupă a României”, a comunicat clubul alv-violet.

Rita Lache, fiica antrenorului, a acceptat să ofere aruncarea simbolică de start și să evoce amintirea tatălui ei:

„E copleșitoare. A fost un om bun, drept, puternic! Un om bun și la propriu și la figurat. Sărea în ajutor oricui avea nevoie de el, iar elevii săi au ajuns ceva în viață, niciunul nu a apucat-o pe căi greșite. Ca tată, a fost stâlpul familiei: întotdeauna când aveai o problemă, știai că mergi la tata. Mereu ne oferea sprijinul, mai ales în momentele dificile și știți că noi nu am dus lipsă de astfel de situații”.

Constantin Lache s-a născut la 15 noiembrie 1923, la Urleasca, județul Brăila, și s-a stins la 24 august 2010, la Timișoara. Constantin Lache a fost declarat cetățean de onoare al municipiului Timișoara în 27 noiembrie 2007.

Jocul SCM Poli – CSM Bucureșt va avea loc duminică, 26 noiembrie, la ora 17.30, la Sala „Constantin Jude”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *