Mediul de afaceri cere din nou reorganizarea teritorială a României. Acest lucru nu se poate realiza însă înainte de 2025

Mediul de afaceri cere din nou reorganizarea teritorială a României. Acest lucru nu se poate realiza însă înainte de 2025

Mediul de afaceri cere din nou reorganizarea teritorială a României. Acest lucru nu se poate realiza însă înainte de 2025.

Mediul de afaceri cere reorganizarea teritorială a României: comasarea și scăderea numărului de județe la 15 și redefinirea comunelor și orașelor.

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) și mai multe organizații patronale cu sute de membri cer autorităților reorganizarea teritorial-administrativă a țării pentru reducerea aparatului birocratic, relatează hunedoaralibera.

CITEȘTE ȘI: Fără apă caldă și căldură, miercuri 22 noiembrie, pentru clienții Colterm de pe 5 străzi din Timișoara

Camera de Comerț arată că economiile astfel realizate ar permite echilibrarea bugetului de stat, în condițiile în care „România riscă să piardă cele mai imporante avantaje pe care le are: predictibilitatea și fiscalitatea redusă”.

Principalele măsuri cerute:

  • reducerea numărului de județe de la 41 (plus București) la 15
  • redefinirea noţiunii de comună ca localitate cu cel puţin 5000 de locuitori
  • redefinirea noțiunii de oraș ca localitate cu cel puțin 10.000 de locuitori toate instituțiile publice deconcentrate trebuie să fie regrupate sub această nouă formă administrativă.

Timișul s-ar uni cu Arad și Caraș-Severin

Din punct de vedere al instituţiilor administrative asta ar presupune stabilirea unei reşedinţe de judeţ care va reuni toate instituţiile mari, adică deconcentratele. Un astfel de proiect a mai fost pus în discuţie, dar nu s-a materializat.

Actuala împărțire a teritoriului, extrem de fragmentată, datează încă din 1968 și este considerată de experți una din cauzele decalajelor de dezvoltare și lipsei de infrastructură.

Actuala organizare a administrației centrale, cu structuri (inspectorate, direcții etc.) în fiecare din cele 41 de județe, plus sectoarele Bucureștiului, e criticată constant pentru lipsa de eficiență și pentru menținerea unui aparat birocratic stufos, cu costuri uriașe pentru stat.

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Mediul de afaceri cere din nou reorganizarea teritorială a României. Acest lucru nu se poate realiza însă înainte de 2025

  1. eu zic sa ceara parlamentul reducerea numarului de amante ale celor din organizatiile patronale si ccir. si cred ca mai gasim ce sa mai reducem la patronate, pe la cheltuielile cu chestiile de lux , vile, masini, bijuterii etc. ca sa mai scada costurile uriase, si poate chiar sa mai creasca salariile „fraierestenilor”? ah, nu merge si asa, cu sfaturi catre patronate?

    da’ de ce sa nu facem doar 3 judete? ardealul, moldova si tara romaneasca. sau doar 2, ardealul si restul. gata! hmmm? 🤔 dap, hai sa distrugem romania, de ce nu? o regionalizare mascata sub numele de „15 judete”, ca daca a picat la curtea constitutionala mizeria aia acum vreo 10 ani, poate merge tura asta, zicem ca pastram ‘judete’, nu mai pomenim de regionalizare, nu mai pomenim de constitutie, si poate merge, mai ales cu noua curte constitutionala. si o impachetam la gramada cu „vaaai, comunele mici care nu-si acopera cheltuielile”, ca sa luam ochii la fraierii care s-au dus si dupa fenta cu vaaaai, vrem maxim 300 de parlamentari si parlament unicameral bla bla da’ daca-i intrebi atributiile celor 2 camere oe simpaticii🤪 votanti… . io zic sa fie doar 100 de parlamentari! sau doar 3(trei) parlamentari, de ce nu? daaaa, de ce sa ne mai uitam peste ce a zis ccr in DECIZIA Nr.1
    din 10 ianuarie 2014? las’asa, ce, mai stie careva ce si cum?

    #🤪

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *