Medicul Virgil Musta: Suntem la capătul luptei noastre eficiente. Dacă nu se iau măsuri, vom pierde bătălia cu virusul

Virgil Musta

Semnal de alarmă tras de medicul Virgil Musta în ziua în care România a înregistrat un dublu record al pandemiei. Nu mai puțin de 73 de români au murit în 24 de ore, iar 608 pacienți sunt internați la Terapie Intensivă. Peste nouă la sută dintre testele efectuate în ultimele 24 ore au fost pozitive, asta înseamnă 2.121 de noi infectări.

Medicul Virgil Musta, șeful secției de boli infecțioase de la Spitalul „Victor Babeș” Timișoara avertizează că sistemul medical este aproape de momentul în care medicii vor fi nevoiți să decidă pe cine tratează și pe cine nu. Sistemul este aproape de limita eficienței, iar, potrivit specialistului timișorean, dacă nu se iau măsuri, „vom pierde bătălia cu virusul”.

„O consecință firească a cazurilor care cresc permanent în ultimele săptămâni și această creștere duce și la creșterea cazurilor din terapie intensivă și consecutiv a deceselor. Din păcate, datorită numărului foarte mare de pacienți infectați, boala ajunge și la cei cu comorbidități importante.

Comorbidități care evoluează sever și necesită intervenție în secțiile de terapie intensivă. Este motivul pentru care aceste secții sunt pline, pentru care un pacient internat în ATI nu poate fi externat la o săptămână, două, ci aici data medie e de peste trei-patru săptămâni, ocupând locurile și iată că suntem undeva la capătul locurilor disponibile. Cum am spus, paharul s-a umplut.

Nu știm ce facem în continuare, se încearcă să se găsească soluții, dar este un moment dificil pentru sistemul nostru de sănătate și pentru populație pentru că, vedeți, consecințele sunt foarte tragice, un număr foarte mare de decese.

Primim solicitări de internare a pacienților, nu mai avem loc pe ATI, încercăm să direcționam acești pacienți pe secțiile de terapie intensivă ale spitalelor suport, unde mai sunt unul-două locuri, nu mai multe, iar pacienții care nu necesită terapie intensivă îi preluăm tot așa. Dacă necesită oxigen, avem o dificultate majoră, pentru că nu mai avem locuri pe secție acolo, putem prelua numai forme mai ușoare și direcționăm totul unde mai găsim câte un loc. Zilnic încercăm să externăm pacienții care pot cât de cât să fie externați și să meargă în izolare la domiciliu ca imediat să ocupăm acel pat cu un pacient mai grav.

Încă nu am fost puși în situație, dar suntem foarte aproape. Eu știu, această situație o cunoasc doar înainte de revoluție când pacienții cu hemodializă cronică, datorită faptului că nu existau suficiente aparate, nu puteau beneficia toți și se făcea un triaj în funcție de vârstă, de riscuri, era ceva îngrozitor, niciodată nu am vrut să fiu în situația medicilor care făceau acest triaj și suntem foarte aporape de a fi în această situație”, a explicat Virgil Musta.

Potrivit acestuia, dacă nu sunt respectate măsurile de prevenție, România riscă să intre într-o fază incontrolabilă a pandemiei.

„Aici este o mare dezamăgire a mea. eu consider că lupta noastră e împărțită în lupta în spital și lupta în a comunica comunității ceea ce e important. Prevenția e singura soluție viabilă și am constatat că nu a avut foarte mare succes această muncă de comunicare. Nu cred că deschiderea, sau aceste evenimente sunt cauza. Noi trebuie să ne continuăm viața, nu trebuie să ne blocăm în pandemie, orice activitate se poate desfășura dacă se respectă regulile – distanțarea, purtarea măștii și igiena mâinilor.

Sigur va mai crește numărul de cazuri, dacă azi se iau măsuri foarte eficiente, rezultatul va fi peste două săptămâni. Eu cred că intrăm într-o fază necontrolabilă a pandemiei, ceea ce e foarte greu de manageriat. M-am uitat la ceea ce s-a întâmplat în Italia, când pacienții au scăpat de sub control. Și ați văzut care au fost consecințele, ce tragedii au fost. În momentul când vor ajunge atât de multe cazuri încât să ne copleșească și să nu mai știm ce să facem, nu știm pe cine să lăsăm acasă, unde putem să i tratăm, va fi multă, multă tragedie în familiile noastre.

Suntem undeva la capătul luptei noastre eficiente și dacă nu se iau măsuri, vom deveni complet ineficienți și vom pierde bătălia cu virusul”, a avertizat Virgil Musta.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Medicul Virgil Musta: Suntem la capătul luptei noastre eficiente. Dacă nu se iau măsuri, vom pierde bătălia cu virusul

Lasă un răspuns