Medicii timișoreni, ”teleportați” la sate. Bolnavii din mediul rural pot sta liniştiţi

Bolnavii satelor bănățene care, din cauza stării drumului, a lipsei mijloacelor de transport sau a distanțelor prea lungi nu pot ajunge la medic, pot sta liniștiți. Va ajunge doctorul la ei și nu oricum, ci prin telemedicină.

Sute de consultații de specialitate au fost efectuate gratis, iar altele sunt deja programate în cadrul unui proiect dezvoltat de Fundația de Ajutor Medical Profilaxis.

În prima etapă a proiectului, încheiată în primăvara acestui an, 729 de pacienți din județele Timiș și Caraș-Severin, majoritatea persoane în vârstă, au beneficiat de 1.600 de consultații în șapte specialități medicale.

Pentru a doua etapă, care se va desfășura pe durata unui an, sunt estimate alte 1.200 de ”vizite la medic”. Soluția de telemedicină implementată în zonele rurale permite specialiștilor să consulte la distanță pacienții care nu se pot deplasa la spital din diverse motive. Mulți dintre cei care au beneficiat deja de această soluție nu mai fuseseră examinați de un medic de specialitate de cinci sau chiar zece ani.

În absența soluției de telemedicină, pacienții vizați ar trebui să parcurgă între 40 și 100 kilometri pentru a ajunge la un spital din Timișoara. Consultațiile pun accent pe cardiologie și medicină internă, specialități cu risc vital, care înregistrează cea mai ridicată mortalitate în zona de vest a țării. Pentru completarea diversității actului medical, soluția de telemedicină acoperă în plus alte cinci specialități și anume endocrinologie, dermatologie, oftalmologie, pneumologie și ORL.

Proiectul funcționează cu o echipă de medici specialiști, localizată în stația fixă din Timișoara, și o echipă mobilă, care se deplasează în cinci puncte de lucru: Ghilad, Buziaș, Sânnicolau Mare și Deta din județul Timiș, și Bocșa, din județul Caraș-Severin. Cu ajutorul unor echipamente de investigație portabile și al unei conexiuni la internet, consultația efectuată la fața locului este transmisă în timp real medicului specialist din capitala Banatului.

0 Comments

No Comment.