Medicii timișoreni avertizează: Cât de periculos este pentru sănătate praful saharian 

Autoritățile, apel la populație, în privința prafului saharian. Cele mai mari concentrații, în vestul țării

 Medicii timișoreni avertizează: Cât de periculos este pentru sănătate praful saharian. 

În luna iunie a anului trecut, un val de praf saharian a acoperit totul în jurul nostru. Fenomenul s-a repetat la sfârșitul lunii martie a acestui an.

În fiecare an ne confruntăm cu cel puţin două episoade de praf saharian care ajunge în România adus de curenţii din Nordul Africii.

CITEȘTE ȘI: Fără apă caldă, marți 24 mai, într-un cartier din centrul Timișoarei

Praful saharian este periculos pentru sănătate, avertizează medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie  „Victor Babeş” Timişoara. Aceştia recomandă evitarea deplasărilor când praful saharian se abate peste România. De asemenea, persoanelor cu boli pulmonare le indică să poarte mască de protecţie.

Nisipul fin din componenţa norului de praf conţine magneziu, fier, calciu şi granule de fosfor, chiar şi mercur.

Concentraţia de elemente nocive este foarte mare şi poate afecta nu doar persoanele cu probleme respiratorii, ci şi pe cele sănătoase.

Particulele de praf inhalate ajung pe căile respiratorii unde sunt detectate de celulele epiteliale şi activează macrofagele (o subcategorie a globulelor din sânge cu rol în cadrul sistemului imunitar) şi celulele imune.

Acestea eliberează citokine şi alte molecule inflamatorii care au efecte asupra plămânului în diferite boli respiratorii. Aparatul cardiovascular poate fi şi el afectat.

Studiile toxicologice au demonstrat că particulele de praf şi nisip pot provoca leziuni pulmonare inflamatorii. Persoanele care au diferite boli pulmonare, de exemplu cele cu astm, pot avea parte de o exacerbare a simptomelor.

De asemenea, în cazul persoanelor cu boli respiratorice cronice, acestea pot dezvolta episoade de wheezing (respiraţie şuierătoare) şi chiar insuficienţă respiratorie uşoară.

„Totodată, am constatat o creştere a numărului de infecţii respiratorii ce au necesitat spitalizare.

În cazul persoanelor care nu au afecţiuni pulmonare, valul de praf saharian poate duce la dezvoltarea unor rinite alergice sezoniere cu iritaţii la nivelul gâtului, a nasului şi chiar lăcrimare.

În zilele în care se anunţă prezenţa unui nor de praf saharian, recomandăm evitarea deplasărilor, mai ales a persoanelor care au afecţiuni pulmonare grave şi purtarea unei măşti de protecţie”, spune dr. Ionela Iovan, medic primar pneumolog, la Spitalul „Victor Babeş” Timişoara.

 

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *