Medicii de la Spitalul „Dr. Victor Babeș” din Timișoara lansează un nou semnal de alarmă

tuberculoza

Medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” Timișoara au lansat un nou semnal de alarmă privind una dintre afecțiunile care încă fac victime în țară noastră, tuberculoza.

Boala, cunoscută și sub numele de “TBC”, „ftizie” sau „oftică”, este o boală infecțioasă si contagioasă, fiind produsă de o bacterie numită Mycobacterium tuberculosis sau bacilul Koch, care afectează, de obicei, plămânii (peste 90 la sută din cazuri), dar poate afecta și alte organe (rinichii, pielea, sistemul nervos, ganglionii, oasele și articulatiile etc.).

Tuberculoza se transmite pe cale respiratorie, prin aer, prin „nuclei de picătură” (picaturile de salivă ale unei persoane bolnave) care se produc atunci când persoana bolnavă tușește, strănută sau vorbește.

Boala poate afecta persoanele de orice vârstă, gen sau clasă socială fără discriminare, dar există o serie de factori de risc major de transmitere a bolii, dependenți de starea de imunitate a persoanei expuse: copii mici și vârstnicii au o capacitate de apărare mai redusă și risc mai mare de a face boala; bolnavii cu infecție HIV, alcoolism, boli renale, diabet zaharat, neoplasme și cei care consumă droguri au o capacitate de apărare mai redusă și un risc mult mai mare de a se îmbolnăvi de tuberculoză.

„Transmiterea tuberculozei pulmonare este legată și de condițiile sociale și economice ale peroanei; cu cât acestea sunt mai precare, bolnavii sunt diagnosticați și tratați mai târziu, timp în care pot să contamineze un număr mai mare de personane.

O persoană bolnavă de tuberculoză pulmonară contagioasă poate infecta până la alte 15 persoane daca nu este diagnosticată și tratată la timp

Principalele semne ale tuberculozei pulmonare sunt: tuse cu spută mai mult de trei  săptămâni; subfebrilități sau febră fără o cauză evidentă (cunoscută); frisoane; transpirații excesive, mai ales noaptea; dureri în regiunea cutiei toracice; dispnee(respirație dificilă) la efort fizic; posibil și hemoptizie (spută cu sânge eliminată prin tuse); pierderea poftei de mâncare; astenie permanentă, oboseală; scadere în greutate.

În cazul în care ați constatat simptomele prezentate, în cel mai scurt timp, solicitați asistență medicului de familie care va dispune trimiterea pentru examinări la medicul pneumolog. În cazul în care nu aveți medic de familie, în cel mai scurt timp solicitați asistență medicală la Dispensarul TBC teritorial. Numai specialistul pneumolog poate confirma diagnosticul și administra tratamentul adecvat. Nu trebuie să vă sperie diagnosticul tuberculoză.

Tuberculoza diagnosticată precoce și tratată adecvat se vindecă

Investigațiile și tratamentul pentu tuberculoză sunt gratuite pentru toată lumea (personane asigurate sau neasigurate) în cadrul Programului Național de Control al Tuberculozei”, a declarat dr. Adriana Socaci, medic primar pneumolog, coordonator al Dispensarului TBC, coordonator tehnic județean Program TBC.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Medicii de la Spitalul „Dr. Victor Babeș” din Timișoara lansează un nou semnal de alarmă

  1. Acum sa il vedem pe sectarul politician cumparat cu € 100.000 ca sa vorbeasca favorabil despre Vaccinul Anti Covid-19. Brusc a devenit pro-vaccin si face lobby ametind sectarii lui despre eficacitatea vaccinului. Ce fac banii din om ? Iata ce pot face dintr-un biet mediocru felcer pe numele sau Voicu Tudorache. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *