Medicii de la Spitalul „Dr. Victor Babeș” din Timişoara atrag atenția că a crescut prevalența astmului bronșic

Medicii de la Spitalul "Dr. Victor Babeș" din Timişoara atrag atenția că a crescut prevalența astmului bronșic

Astmul bronșic este o boală respiratorie cronică, frecventă, cu potențial sever, cel mai adesea subdiagnosticată, atrag atenția specialiștii de la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” Timișoara.

De cele mai multe ori există un alergen declanșator, dar care adesea este dificil de recunoscut. Prevalența astmului bronșic a crescut în ultimii 30 de ani, în special în țările dezvoltate, aproximativ 10-12% dintre adulti și 15% dintre copii fiind afectați la nivel global. În România, incidența este estimată a fi în rândurile a 5-7% din populație.

Ce este astmul bronşic

Astmul bronșic este un sindrom inflamator cronic al căilor aeriene asociat cu hiper-reactivitate bronșică, ce duce la episode recurente de wheezing (respirație suieratoare), dispnee (respirație dificilă), construcție toracică s3i tuse apărută în special noaptea sau dimineata devreme.

Factorii de risc implicați în apariția astmului se împart în factori predispozanți (susceptibilitatea genetică), factori cauzali (aeroalergeni, factori profesionali), factori contribuitori (infecții respiratorii, fumatul, poluarea, obezitatea, factori de mediu, efort fizic, factori emotionali).

Diagnosticare

Diagnosticul se pune pe baza manifestărilor clinice, a istoricului sugestiv și a spirometriei. Aceasta din urma este esențială pentru diagnostic, pentru stabilirea severității bolii și pentru urmărirea evolutiei în timp. Astmul bronșic este ușor la pacienții tineri, nefumători, care acuză crize tipice de sufocare însoțite de șuierături în piept și, eventual, de tuse cu expectorație albă, lipicioasă.

„Lucrurile nu sunt la fel de ușoare la pacientii mai în vârstă, mai ales dacă sunt și fumători, care acuză mai multă oboseală la efort, crize de tuse și de sufocare. În criză, dar uneori și în afara ei, medicul poate percepe cu stetoscopul raluri sibilante (suieratoare) în plămânii pacientului.

Astmul nu se vindeca, dar poate fi foarte bine controlat. Cu un tratament adecvat, pacientul trăiește o viata satisfacatoare. Trebuie știut că, dat fiind faptul că astmul este o boală cronică, tratamentul este unul de lungă durată. De asemenea, este important ca persoanele care sufera de astm să evite factorii declanșatori.

Medicația antiastmatică se împarte în două mari categorii: tratamentul cronic antiinflamator pe termen lung (terapia de control) și tratamentul de ameliorare rapidă (terapia de salvare). Corticosteroizii inhalatori reprezintă medicația cea mai eficientă în cazul astmului bronsic.

Acest tip de medicamente împiedică evoluția bolii și, mai mult, reduc mortalitatea asociată bolii, care, în ciuda progreselor terapeutice înregistrate prin introducerea recentă și a terapiei biologice cu anticorpi monoclonali, încă este o realitate pentru formele de astm sever”, a precizat conf.dr. Fira-Mladinescu Ovidiu, medic primar pneumolog la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” Timișoara.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns