Medalie de bronz pentru două eleve din Timișoara, la Olimpiada Internațională de Economie Letonia 2021

fete 1

Două medalii de bronz și o experiență inedită, care se așteaptă a fi repetată, au intrat în palmaresul celor două eleve din Timișoara ce au participat, anul acesta, la Olimpiada Internațională de Economie, găzduită de Letonia.

Mara Bulzan, elevă la Colegiul Național ”C.D. Loga”, și Ioana Bercea, elevă la Colegiul Național Bănățean, ambele în clasa a XII-a, au ridicat prestigiul țării prin performanța pe care au obținut-o la această competiție, fiind singurele din lotul de cinci componenți ai României care au urcat pe podiumul premianților.

Competiția, care s-a derulat în perioada 26 iulie – 1 august, în sistem online, a reunit participanți din 44 de țări și a presupus parcurgerea a trei probe, două individuale și una pe echipe.

Ioana Bercea: ”A fost o experiență foarte interesantă, cu multe activități, chiar dacă s-au desfășurat online, activități care ne-au permis să ne cunoaștem între noi, cei care am participat la acest concurs. S-a simțit într-adevăr mediul competitiv, chiar dacă eram fiecare în altă parte a lumii. Sistemul de supraveghere a fost foarte strict, pe o platformă securizată, înregistrând tot ce se întâmplă în încăpere”.

Mara Bulzan: ”Din punctul meu de vedere, competiția s-a concentrat foarte mult pe crearea unei comunități de elevi pasionați de economie, prin webinar-iile și activitățile pe care le-au organizat. N-a fost deloc rigid, ci mai degrabă prietenos”.

Subiectele au reprezentat o provocare pentru cele două eleve din Timișoara

Ioana Bercea: ”Având în vedere că m-am pregătit mai mult singură și nefiind familiarizată cu materia și cu structura probelor, mi s-au părut destul de grele, dar, în același timp, am fost foarte entuziasmată să le rezolv, pentru că mi-au plăcut foarte mult.

Pentru proba pe echipe am avut 24 de ore să îl rezolvăm din momentul în care am primit cazul.

Ne-am conectat pe un link și am stat acolo 24 de ore pentru a-l rezolva, iar acest lucru ne-a apropiat ca echipă. A fost proba mea preferată. Ce mi s-a părut mai dificil au fost anumite probleme care presupuneau mai multă analiză matematică, diferit față de ceea ce se învață în școală”

Mara Bulzan: ”Unul dintre subiecte mi s-a părut foarte interesant, și anume despre cum ne vom recupera după perioada de pandemie din punct de vedere economic”.

Muncă susținută și pasiune

Mara Bulzan: ”M-am pregătit singură, dar lotul nostru a avut parte  de aproximativ 20 de ore de pregătire intensă cu două companii din România”.

Ioana Bercea: ”Despre olimpiadă am aflat din martie și de atunci m-am pregătit constant, pentru fiecare etapă, iar după ce m-am calificat, două luni am stat doar acasă și am învățat”.

Olimpiada a avut un impact pozitiv asupra percepției tinerelor despre sine și despre viitorul lor profesional

Ioana Bercea: ”În continuare vreau să urmez o facultate de drept, însă această competiție m-a făcut mai încrezătoare în mine, în faptul că am realizat că mă pricep și pot face față și lucrurilor care nu sunt neapărat în zona mea de confort.

În anul următor, aș vrea să particip la un concurs organizat de aceiași organizatori ai olimpiadei, care va fi în iarnă, probabil, și care prepune realizarea unui proiect pe echipe.

Noi ne-am dori să participăm în același format în care am fost și acum, la această olimpiadă. Iar între timp, mă voi pregăti pentru Bacalaureat și pentru admiterea la facultate”.

Mara Bulzan: ”Olimpiada aceasta a însemnat foarte mult pentru mine, fiind o oportunitate pentru a putea fi acceptată la o facultate de top din afara țării. Iar medalia obținută reprezintă o validare pentru mine a faptului că munca mea nu a fost în zadar.

Mă gândesc să particip și în anul următor la această olimpiadă, dacă va fi organizată cu prezență fizică, și să aduc aurul! Iar în final, aș dori să transmit un mesaj copiilor: dacă au o materie care îi pasionează foarte mult se merită să muncească și să participe la concursuri și olimpiade, indiferent de rezultatele lor școlare”.

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *