Maxim istoric. Dolarul a trecut de 5 lei

Un american a câștigat două milioane de dolari cu un loz răzuibil, după ce în 2021 a mai câștigat un milion

Maxim istoric. Dolarul a trecut de 5 lei

Dolarul american a trecut în premieră de 5 lei. La cursul oficial al BNR, un dolar american este cotat la 5,0103 lei. Euro a ajuns la valoarea de 4,9412 lei, în ușoară scădere față de ieri.

Dolarul, care este considerat o monedă sigură, este în creștere pe piețele valuare, mai ales după anunțul președintelui rus Vladimir Putin privind mobilizarea parțială.

Problemele de pe piețele energetice, după ce Moscova a redus aprovizionarea cu gaze în Europa, au dus în ultimele luni la o scădere a cotației euro și a creșterii dolarului.

Creșterea dolarului va avea ca efect scumpirea gazelor și petrolului, care se tranzacționează pe piața internațională în moneda americană.

Dollar Index, care măsoară evoluţia monedei americane, a urcat cu 0,9% până la 111,55 puncte, un nou record înregistrat după 2002.

CITEȘTE ȘI: Tânăr de 22 de ani, prins cu 138 km/h în localitate. 2.900 de lei amendă şi 120 de zile fără permis

Euro a ajuns la 0,98 dolari pentru prima dată de la sfârșitul lunii octombrie 2002. De asemenea, moneda americană a atins un nivel record față de lira sterlină din martie 1985, de 1,12 dolari pentru o liră. La această evoluție contribuie și decizia Rezervei Federale Americane.

Pentru a a cincea oară consecutiv, FED a anunțat o nouă majorare puternică, cu 0,75 puncte procentuale, a ratei dobânzii cheie. Scopul este acela de a combate inflația ridicată.

Sunt, însă, îngrijorări tot mai mari că prețul ar putea fi o recesiune dură. Peste tot în lume, băncile centrale încearcă să aducă inflația sub control, scrie digi24.ro.

La începutul lunii, și Banca Centrală Europeană și-a majorat ratele tot cu trei sferturi de punct procentual, lucru nemaiauzit până acum.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *