Matematicienii Timişoarei se pregătesc de olimpiada naţională

olimpici matematica

E tânără, frumoasă, inteligentă şi un foarte bun matematician. Raluca Vlad e elevă în clasa a XII-a, la Liceul „Grigore Moisil” din Timişoara, şi a luat premiul al II-lea la Olimpiada judeţeană de matematică şi locul I la Concursul „Traian Lalescu”.

Despre subiectele pe care le-a primit la ultima competiţie spune, zâmbind, că se putea şi mai greu. Raluca a participat şi la Olimpiada judeţeană de informatică,clasându-se pe primul loc. Este o elevă care învaţă la modul cel mai serios, mărturisind că înainte de un concurs se pregăteşte zilnic câte şase sau şapte ore. Puţinul timp pe care-l are la dispoziţie îl dedică baletului, pasiunea ei din copilărie.

„Mă antrenez de două ori pe săptămână. La început, când aveam patru ani, m-au dus părinţii. Acum, m-au întrebat dacă vreau să renunţ, însă nici nu mă gândesc, pentru că îmi place”. Matematica a îndrăgit-o în clasa a V-a, având-o profesoară pe cea care astăzi îi este directoare, Cerasela Bociu. Acum, îl are ca dascăl şi îndrumător pe George Georgescu, cel care a „produs” zeci şi zeci de olimpici naţionali.

Raluca e decisă să-şi continue studiile în străinătat. După ce a aplicat online, a fost admisă la Harvard, în SUA şi la Cambridge, în Marea Britanie. Optează pentru a învăţa informatica la Harvard, urmând să decidă ulterior dacă se va mai întoarce în România.

Pictură, fotbal, religie, literatură…

Locul I la Olimpiada judeţeană la matematică i-a revenit lui Ionuţ Grigore, el obţinând şi premiul al II-lea la Concursul „Traian Lalescu”. Ionuţ este elev în clasa a XII-a, coleg cu Raluca, pasionat de pictură şi de fotbal. Şi el, ca şi colega lui, învaţă câte şase-şapte ore pe zi înainte de un concurs. Ionuţ s-a decis să-şi continue studiile acasă, aprofundând informatica, însă nu e hotărât dacă va opta pentru Universitatea Politehnica sau pentru Universitatea de Vest. Când are timp liber, citeşte.

Spune că recent a terminat „Jurnalul fericirii” al lui Nicolae Steinhardt, o carte care l-a impresionat. Ionuţ a participat şi la Olimpiada judeţeană de religie, clasându-se pe locul al II-lea. Afirmă că l-a descoperit singur pe Dumnezeu şi că merge în fiecare duminică la biserică. Despre ce va face după ce va absolvi facultatea, dacă va munci în România sau în străinătate, Ionuţ a precizat: „Nu ştiu ce o să fac. Va fi aşa cum vrea Dumnezeu”.

Ambii elevii vor participa la Olimpiada naţională de matematică, a cărei ediţie va începe săptămâna viitoare.

Zeci de ani de carieră şi tot atâţia olimpici

George Georgescu este dascăl de matematică, învăţăndu-i pe elevi tainele acestei discipline încă din 1980. Este la catedră de 38 de ani şi va mai sta cel puţin patru ani, pentru că de asemenea profesori este nevoie. A îndrumat zeci de generaţii de elevi, unii dintre ei, foşti olimpici naţionali, acum sunt informaticieni renumiţi. Mulţi ţin legătura cu dascălul lor şi de câte ori vin în România îl vizitează. Se întâlnesc la o cafea şi îi povestesc întâmplări din viaţa lor.

Pentru că matematica este o materie mai aridă, profesorul Georgescu a încercat să o facă atractivă pentru elevii săi, să glumească din când în când cu ei, pentru ca ora să treacă într-un ritm alert, iar ei să acumuleze cât mai multe cunoştinţe. Cu cei care se pregătesc de olimpiadă lucrează mai mult, face meditaţii şi îi pregăteşte la modul cel mai serios. Nu sunt însă lăsaţi deoparte nici ceilalţi elevi, de care se ocupă la fel de conştiincios.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Matematicienii Timişoarei se pregătesc de olimpiada naţională

  1. Despre G.G. mare profesor de mate lucrurile sunt partial adevarate. Da, pregateste pe cei olimpici intensiv insa pe restul ii lasa in ‘pielea’ lor, ceea ce este neprofesional. Bun matematician insa slab pedagog. In rest numai de bine.

Lasă un răspuns