Masa festivă, servită cu echilibru și cumpătare. Vezi recomandările medicilor timişoreni

masa revelion

Abuzul alimentar, precum și excesul de alcool și de substanțe psihoactive sunt foarte frecvente în perioada sărbătorilor și creează cele mai multe probleme de sănătate la trecerea dintre ani. Potrivit medicilor timișoreni, petrecerea de Revelion poate fi ratată dacă nu se ține cont de anumite aspecte legate de alimentație, dar și dacă se depășește măsura în ceea ce privește consumul de alcool. Experiența anilor precedenți arată că cheful poate fi stricat de colici și alte probleme digestive, dar și de scandaluri și accidente, toate produse ca urmare a exceselor.

”În primul rând, din punct de vedere medical, masa de Revelion perturbă ritmul secrețiilor digestive. Noaptea, întreg tubul digestiv ar trebui să se odihnească”, spune Mihai Grecu, medic-șef la Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean Timișoara.

CITEŞTE ŞI: Un bărbat, membru al unei formații de lăutari, a murit în mașină la intrare pe Autostrada Arad-Timișoara

Potrivit specialiștilor, în ajunul Noului An ar trebui să fie respectate mesele, iar petrecerea să înceapă ”pe stomacul gol”, deoarece senzația de foame va determina ingerarea unei cantități mai mari și mai variate de alimente.

”Tradiția de Revelion spune că nu e bine să consumi carne de pasăre. Cei care nu au depășit măsura în perioada Crăciunului în ceea ce privește produsele din carne de porc, pot continua în același mod. Pentru cei care au făcut abuzuri nu recomand carnea de porc pentru că pot apărea probleme de sănătate”, spune medicul timișorean. De asemenea, diverse creme, maioneza, dar și produsele pe bază de smântână pot strica petrecerea persoanelor mai sensibile din punct de vedere al bolilor.

CITEŞTE ŞI: Bănăţeanca Nicoleta Voica s-a logodit: „Când o să facem nunta, o să știe toată lumea”

Este motivul pentru care, nutriționiștii ne invită să servim atât salate prospete cât și fructe. Hidratarea este foarte importantă pentru ca organismul să elimine toxinele acumulate. Sunt recomandate sucurile naturale și apa plată, în cantități mici și dese. Pentru cei care nu pot sta ”pe uscat”, este de preferat să consume băuturi naturale cum ar fi vinul și țuica.

Spre sfârșitul mesei festive este indicată o ceașcă de cafea neagră, aceasta având proprietatea de a ușura digestia.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns