Mărțișoare în toate stilurile, la Timişoara

Mărțișorul este un calendar simbolic reprezentat de un șnur bicolor, care adună zilele, săptămânile și lunile anului în două anotimpuri, iarnă și vară, făcut cadou la 1 martie, ziua Dochiei, străvechi început de an agrar.

Generalizat astăzi la sate și orașe, mărțișorul este confecționat din două fire colorate alb și roșu, de care se prinde un obiect artizanal, pentru a fi dăruit fetelor și femeilor, care îl poartă agățat în piept una sau mai multe zile.

Deși nu se știe cu exactitate de când datează acest obicei, se știe că prima zi a primăverii era celebrată încă de acum câteva mii de ani, iar mărțișorul își are originea în credințele și practicile agrare de atunci.

Deși a trecut prin unele transformări, tradiția mărțișorului este una dintre cele mai bine păstrate la români. La fiecare sfârșit de februarie, magazinele și străzile aglomerate sunt pline de oferte, simple sau sofisticate, cu prețuri pornind de la un leu și ajungând până la ce sumă îi permite buzunarul celui care oferă.

Până și hypermarketurile se întrec în oferte de mărțișoare, sub diverse forme, de la simple șnururi roșii sau roșii cu alb, care pot fi puse la încheietură ca brățări, cheițe, inimioare, coșari și trifoi cu patru foi, până la broșe mai complicate, care pot fi purtate și după zilele de început de martie.

Există pe piață și mărțișoare cu cristale Swarovski, din argint sau chiar din aur. Important pentru cele care primesc mărțișoare rămâne, însă, gestul dăruirii, nu suma cheltuită.

0 Comments

No Comment.