Marian Iancu, fostul finanţator al Politehnicii Timişoara, a dat România în judecată la CEDO

Marian Iancu, fostul patron al Politehnicii Timișoara, eliberat condiționat

Milionarul Marian Iancu, condamnat la ani grei de puşcărie, a depus o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), împotriva statului român. Reclamantul se plânge, în conformitate cu articolul 3 din Convenție, cu privire la condițiile inumane la care acesta a fost supus la data de 4 iunie 2015, timp de zece ore, la Curtea de Apel București.

El consideră că completul de judecători care a audiat apelul său nu îndeplinea condițiile unui „tribunal imparțial” în sensul articolului 6 § 1 al Convenției. Acesta susține că judecătorul M.M.A. nu putea fi considerat imparțial deoarece a participat anterior în completul care l-a condamnat pentru infracțiuni similare în procedurile anterioare. În plus, judecătorul însuși și-a recunoscut lipsa de neutralitate, urmărind retragerea sa din caz. Cu toate acestea, solicitarea i-a fost respinsă.

III. Întrebări adresate părților de CEDO:

A fost supus reclamantul, la data de 4 iunie 2015, unui tratament inuman sau degradant, încălcându-se astfel articolul 3 al Convenției, în perioada în care a fost exclus de la audierea în cadrul Curții de Apel București?

Având în vedere faptul că cererea de abținere de la judecarea cauzei depusă de judecătorul M.M.A. a fost respinsă, a îndeplinit completul care a audiat apelul reclamantului împotriva condamnării sale condițiile „unui tribunal imparțial” în sensul articolului 6§1 al Convenției?

Marian Iancu, la Timişoara

Marian Iancu a cumpărat clubul Poli Timişoara în iarna lui 2005 de la fostul internațional Anton Doboș. În cei șase ani în care Iancu a investit la Timișoara, clubul a cunoscut cele mai frumoase momente din istoria sa recentă.

Iancu a plătit aproximativ 21,5 milioane de euro pe achiziționarea a 101 jucători. Bănățenii au reușit să și vândă fotbaliști pe sume importante, cei mai reprezentativi dintre aceștia fiind Torje (2,5 milioane de euro plătiți de Dinamo) și Gigel Bucur (Kuban Krasnodar l-a luat cu 2 milioane de euro).

În total, Poli a încasat în acești șase ani 13,7 milioane de euro din vânzarea de jucători.

În iunie 2015, Marian Iancu a fost condamnat la 14 ani de închisoare în dosarul Carom, fiind găsit vinovat de înşelăciune şi spălare de bani. Decizia luată de Curtea de Apel Bucureşti a venit cu doar o zi înainte ca faptele din dosar să se prescrie…

Alături fostul patron de la Poli Timişoara, şi milionarul Ovidiu Tender a primit 12 ani şi şapte luni de închisoare.

Marian Iancu fusese deja condamnat în dosarul RAFO la 13 ani şi 8 luni de închisoare cu executare, pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns