Marele jaf din bani publici

curtea de conturi 1

În decurs de câţiva ani, inspectorii Curţii de Conturi au descoperit un prejudiciu de 2,5 miliarde de euro produs de primării, spitale, regii, societăţi şi alte instituţii cu acces la robinetul bugetar

Cea mai mare parte din această pagubă uriaşă nu a fost recuperată

Curtea de Conturi a României a efectuat un raport al sesizărilor penale pe care le-a formulat începând din 2005 până la sfârșitul anului trecut, rămase fie nesoluționate de către organele de anchetă, fie cu prejudiciul nerecuperat. Potrivit raportului, reiese că prejudiciul faptelor semnalate se ridică la suma de aproximativ 2,5 miliarde de euro, iar inspectorii Curții se plâng de faptul că multe dintre sesizările lor nu au fost luate în seamă de organele de anchetă.

Anul trecut, DNA Timișoara și Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timișoara au fost sesizate în legătură cu un abuz în serviciu constatat la RATT, în urma căruia s-a stabilit un prejudiciu de 1,5 milioane de euro, nerecuperat nici în prezent. Spitalul județean de urgență ”Puis Brînzeu” a fost, de asemenea, vizat, aici inspectorii Curții semnalând nereguli de aproximativ 500.000 de euro. În 2016, în comuna Becicherecu Mic a fost constatat un prejudiciu de un milion de lei, rezultat ca urmare a unei neglijențe în serviciu, la Primăria Timișoara, unul de 60.000 de lei, iar altul de aproape 600.000 de lei în comuna Orțișoara.

În 2015, în comuna Iecea Mare a fost semnalat un prejudiciu de 500.000 de euro, unul de două ori mai mare în localitatea Tomnatic și unul de aproape 300.000 de lei la Biled.

În 2014, în comuna Tormac a fost semnalat un prejudiciu de peste trei milioane de lei, rezultat în urma săvârșirii infracțiunilor de delapidare și abuz în serviciu. Fostul primar, Aurică Băran, a fost trimis în judecată pentru aceste fapte penale și condamnat la șapte ani de închisoare. Prejudiciul, potrivit inspectorilor Curții de Conturi, nu a fost însă recuperat.

Tot în acel an, la Spitalul Județean din Timișoara au fost găsite alte nereguli, de peste două milioane de lei. Curtea de Conturi a cerut atunci suspendarea din funcție a directorului financiar, Maria Sărăcan. Aceasta a fost concediată, însă a atacat în instanță decizia, Tribunalul Timiș admițându-i solicitarea de reîncadrare în unitatea spitalicească. A pierdut însă la Curtea de Apel Timișoara, a cărui complet a admis acțiunea în apel formulată de spital împotriva primei sentințe. Nici comuna Dumbrăvița nu a scăpat. Inspectorii Curții au găsit aici nereguli de peste 800.000 de lei.

În 2012, inspectorii Curții au semnalat nereguli financiare de circa opt milioane de lei la primăria din Remetea Mare. Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara, sesizat cu o plângere penală în acest caz, a dispus neînceperea urmăririi penale, iar Judecătoria Timișoara, care a soluționat plângerea Curții împotriva ordonanței procurorilor, a respins-o, prejudiciul fiind, astfel, nerecuperat. Societatea ”Drumuri și Poduri” a fost și ea vizată de un control al Curții de Conturi, inspectorii raportând un prejudiciu de peste patru milioane de lei, rezultat ca urmare a diminuării valorii părților sociale. DNA Timișoara, primul organ sesizat, a dispus, în 2014, clasarea cauzei.

În anul 2011, la Peciu Nou, un control al inspectorilor Curții avea să scoată la iveală un prejudiciu de circa 150.000 de lei, după ce, în 2006, a mai fost constatat un altul, în valoare de aproape două milioane de euro, rezultat ca urmare a săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu. Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara a dispus neînceperea urmăririi penale.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Deta a fost sesizat, în 2007, de inspectorii Curții de Conturi, care au raportat un abuz în serviciu la Tomnatic, în urma căruia a fost constatat un prejudiciu de peste 15.000.000 de lei. Procurorii au decis neînceperea urmăririi penale în această cauză. La fel s-a decis, de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș, și în cazul raportului vizând activitatea primăriei din Birda, unde a fost constatat un prejudiciu de aproape trei milioane de lei.

Primăria Giarmata, vizată și ea de Curtea de Conturi, a fost găsită cu nereguli de peste 600.000 de lei, ca urmare a unor lucrări de reparații la dumuri și a vânzării unui imobil la un preț subevaluat. Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara, sesizat în 2008 în legătură cu această cauză, a dispus șase ani mai târziu clasarea ei.

În cazul altor localități din județul Timiș, inspectorii Curții de Conturi au semnalat nereguli privind înstrăinarea unor imobile vizate de Legea 112/2005. Este vorba de Dudeștii Noi, Sânandrei, Deta, Checea și Ciacova. Și în aceste dosare, procurorii timișeni au decis neînceperea urmăririi penale.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Marele jaf din bani publici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *