Marea păcăleală liberală

parlament

* Conform voturilor exprimate marți în Senat, înființarea Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Sechestrate a fost boicotată de ”marele partid din opoziție”, nu de coaliția de guvernământ
* Dintre cei șase senatori de Timiș, doi au votat „pentru”, unul „împotrivă”, iar trei au fost absenți

 

Marți, 13 octombrie, a fost, într-adevăr, o zi cu ghinion: Senatul României, ca primă Cameră sesizată, a respins proiectul legii privind înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Sechestrate.

Proiectul de lege prevede că agenţia respectivă ar urma să faciliteze urmărirea şi identificarea bunurilor provenite din săvârşirea de infracţiuni şi a altor bunuri având legătură cu infracţiunile şi care ar putea face obiectul unei dispoziţii de indisponibilizare, sechestru sau confiscare emise de o autoritate judiciară competentă în cursul unor proceduri penale.

De asemenea, agenția ar urma să administreze, în unele cazuri, bunurile mobile sechestrate în cadrul procesului penal, să valorifice bunurile mobile sechestrate în cadrul procesului penal, să gestioneze sistemul informatic naţional integrat de evidenţă a creanţelor provenite din infracţiuni.

Cu alte cuvinte, agenția cu pricina ar urma să rezolve problema care macină majoritatea covârșitoare a românilor: bine, bine, îi băgați la închisoare pe corupți, dar ce folos, dacă, după câțiva anișori „la răcoare”, respectivii ies și se bucură nestingheriți de averile acumulate prin fraudă?
Liberalii s-au opus!
Din cauza faptului că rata de recuperare a banilor furați este de doar 14 la sută, precum și presați de Uniunea Europeană, față de care și-au luat și un angajament în acest sens, guvernanții au decis înființarea respectivei agenții de administrare a bunurilor sechestrate.

Doar că, într-o primă fază, cum spuneam la început (procedura legislativă se va relua în Camera Deputaților, for decizional), socoteala din birourile Ministerului Justiției, acolo unde s-a conceput respectivul proiect de lege, nu s-a potrivit cu cea din Senatul României: din cei 108 senatori prezenți (176 este numărul total al acestora), doar 66 au votat „pentru”, în condițiile în care pentru adoptarea acestei legi erau necesare 84 de voturi; „împotrivă” au votat 36 de senatori, iar șase s-au obținut.

Paradoxal, de această dată, nu coaliția majoritară în frunte cu mult blamatul PSD a fost vinovată pentru respingerea proiectului de lege mai sus menționat, ci marele partid din opoziție, PNL!

Dacă 53 de senatori PSD au votat „pentru”, cinci – „împotrivă”, iar patru s-au obținut, voturile senatorilor PNL s-au împărțit astfel: unul „pentru”, 29 „împotrivă”, două abțineri!

Senatorii UDMR au votat „in corpore” (șapte voturi) pentru adoptarea proiectului de lege, liberal-conservatorii lui Tăriceanu au votat, în majoritate, în favoarea înființării agenției (patru voturi „pentru”, unul „împotrivă”), iar dintre cei doi senatori fără apartenență la grupurile parlamentare, unul a votat „pentru”, iar celălalt „împotrivă”.
„Recolta” din Timiș: doi „pentru”, unul „împotrivă”, trei absenți
Haideți acum să vedem și cum au votat sau cum nu au votat cei șase senatori de Timiș, în ordine alfabetică: Ben-Oni Ardelean (PNL) – n-a fost prezent, Vasile Blaga (PNL) – n-a fost prezent, Petru Ehegartner (independent – grupul parlamentar liberal conservator) – n-a fost prezent, Ioan Iovescu (UNPR – grupul parlamentar PSD) – a votat „împotrivă”, Ilie Sârbu (PSD) – a votat „pentru”, Matei Suciu (PSD) – a votat „pentru”.
Absențe motivate
Dacă pe Vasile Blaga n-am considerat necesar să-l deranjăm, fiindcă domnul cu pricina are doar o legătură pur formală cu Timișul, am încercat, în schimb, să luăm legătura cu ceilalți doi absenți în ziua votului din Senat, pentru a afla ce i-a împiedicat să participe la votare.

Am aflat că ambii au absentat motivat: senatorul PNL Ben-Oni Ardelean a plecat luni la Ierusalim, cu o delegație a comisiei de politică externă a Senatului, urmând să se întoarcă sâmbătă, în timp ce senatorul liberal conservator Petru Ehegartner s-a întors abia marți seară de la Bruxelles, acolo unde a fost trimis de comisia pentru transporturi și energie a aceluiași for legislativ.

Petru Ehegartner ne-a precizat că, dacă s-ar fi aflat în sală, ar fi votat cu siguranță „pentru”, în condițiile în care liberal-conservatorii au fost inițiatorii respectivului proiect de lege.
Ioan Iovescu: „Cazanciuc nu m-a convins”
L-am contactat apoi pe singurul senator timișean care a votat împotriva înființării agenției pentru administrarea bunurilor sechestrate, lugojeanul Ioan Iovescu (UNPR), care și-a asumat fără probleme poziția:

„Da, am votat împotrivă, nu am de ce să mă ascund. Domnul Cazanciuc (ministrul justiției – n.r.) a venit la grupul nostru, a încercat să ne convingă, dar eu consider că n-a avut nici un argument. N-a reușit să mă convingă de ce e nevoie să transforme un lucru care există deja… Nu ni s-a spus cât va costa înființarea acestei agenții, eu chiar i-am spus că sunt convins că nu vor încasa nici un ban, nici măcar cât să-și ridice salariile. Eu cred că proiectul va trece, totuși, în Camera Deputaților și o să vedeți, mai vorbim peste câteva luni, că această agenție nu va face mare lucru. Eu cred că este doar praf în ochii opiniei publice… Avea dreptate Dan Diaconescu (senatorul Ioan Iovescu a intrat în Parlament pe listele PP-DD – n.r.) când spunea, mai în glumă, mai în serios, că tot ce începe cu literele <a>, de la <agenție>, de exemplu, și <c>, de la <comisie>, <comitet>, ar trebui desființat…”.

Sigur, ne amintim cu toții de limbajul populist al liderului partidului-televiziune, dar credem că degeaba ar fi desființat Dan Diaconescu structurile statului care încep cu literele „a” și „c”, tot n-ar fi scăpat de instituția a cărei denumire începe cu litera „d”, DNA…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Marea păcăleală liberală

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *