Tineretul Timișoarei, sensibil la problemele țării

protest Timisoara

Circa 2.000 de timișoreni – dar numărul avea să se dubleze în cursul următoarelor 60 de minute – au răspuns, miercuri, la ora 18, apelului de organizare a unui miting în Piața Victoriei, lansat pe rețelele de socializare pe fondul emoției declanșate de tragicele evenimente de la clubul ”Colectiv” din Capitală.

Cea mai mare parte a participanților a fost formată din tineri până în 30 de ani, educați și cu un comportament foarte civilizat, câteva grupuri asumându-și, prin pancarte, identități de genul ”un colectiv de studenți”, dar cu toții, fără îndoială, animați sincer de dorința de a lua atitudine față de problemele cu care se confruntă societatea românească în această perioadă.

Mitingul nu a fost neapărat unul spontan, în sensul tradițional al termenului, întrucât inițiatorii apelului au pregătit un slogan, afișat pe frontispicul Operei Naționale, cu textul ”Bunicii la război, părinții la revoluție, este rândul nostru”, iar participanților le-au fost distribuite, la un moment dat, lumânări, cu îndemnul de a fi aprinse în memoria victimelor tragediei de la ”clubul groazei”.

Interesant a fost însă un alt aspect al manifestării populare desfășurate miercuri seară, în centrul Timișoarei: faptul că, după aproximativ o jumătate de oră în care participanții s-au adunat în relativă tăcere, pe platoul din fața Palatului Culturii păreau să se desfășoare două mitinguri paralele.

În față, un grup de câteva sute de tineri, practic singurii înzestrați cu pancarte și instrumente sonore adecvate acestui gen de evenimente, au scandat, cântat, fluierat și, după caz, huiduit, în vreme ce celelalte grupuri, pe pe margini, au asistat în tăcere, unii chiar ușor derutați.

Probabil, confuzia a fost generată de faptul că grupul de agitație a revendicat în mai multe rânduri demisia guvernului, care se petrecuse deja la orele dimineții, scandând totodată și o lozincă devenită populară în ultimii trei ani – ”Toate partidele, aceeași mizerie”, cu varianta ”PSD și PNL, aceeași mizerie” – afirmație care i-a pus în încurcătură pe acei participanți, deloc puțini la număr, care făceau parte din diverse organizații politice de tineret.

Dincolo de aceste detalii, poate mai puțin relevante, tineretul Timișoarei a demonstrat, miercuri seară, în spațiul sacru al Pieței Victoriei, că rămâne sensibil la problemele țării și că are instinct și cultură civice.

 

Peste 800 de persoane, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca: ”Ghinion, ghinion, Clujul s-a trezit din somn”

Peste 800 de persoane s-au adunat, miercuri seară, în Piaţa Unirii, din Cluj-Napoca, ei având pancarte pe care scrie, între altele, ”Suntem mai puţini cu 32” sau”Corupţia, pericol public” şi scandând, între altele, ”Ghinion, ghinion, Clujul s-a trezit din somn”, ”Parlament penal, marş la tribunal”.

Oameni de toate vârstele s-au adunat în Piaţa Unirii, în jurul orei 18.00, având steaguri tricolore, dar şi bannere inscripţionate cu mesaje precum: ”Securişti, sunteţi trişti?”, ”Corupţia, pericol public”, ”Corupţia ucide”, ”Jos Parlamentul”, ”Suntem mai puţini cu 32”.

De asemenea, ei scandează ”Ghinion, ghinion, Clujul s-a trezit din somn”, ”Singura soluţie, încă-o Revoluţie”, ”Parlament penal, marş la tribunal”, ”Toate partidele, aceeaşi mizerie”, ”Clasa politică e sub orice critică” sau ”Parlamentul judecat pentru sângele vărsat”.

La un moment dat, manifestanţii au ţinut un moment de reculegere şi au îngenuncheat în faţa statuii lui Matei Corvin, din Piaţa Unirii, după care au intonat imnul naţional şi au aplaudat.

Cornel Vâlcu, cel care a lansat apelul pe Facebook pentru mitingul de miercuri seară, a declarat că situaţia politică s-a schimbat, dar nu atât de mult încât oamenii să nu mai iasă în stradă.

”Nişte păpuşi vor fi date mai în spate, iar în locul lor vor fi puse altele. Nu mai există revendicări în clar după demisiile de miercuri, dar printre cele pe care le avem sunt cele privind dispariţia corupţiei şi alocarea a 10% din PIB pentru sănătate. Unul dintre scopurile nedeclarate ale mitingului de acum este să ne asigurăm că această schimbare care are loc nu este una de suprafaţă, de formă”, a spus Vâlcu.

După aproximativ 45 de minute, participanţii la miting au pornit în marş pe zona pietonală a Bulevardului Eroilor, înspre Prefectură.

Manifestaţie spontană împotriva clasei politice şi în centrul Ploieştiului, pentru a doua seară

Peste 200 de persoane s-au adunat, miercuri seară, pentru a doua zi consecutiv, în centrul municipiului Ploieşti, într-o manifestaţie spontană împotriva clasei politice.

Oamenii au început să se strângă în parcul din centrul oraşului acolo unde se află Palatul Administrativ, clădire în care îşi au sediul Prefectura Prahova, Consiliul judeţean Prahova, Primăria Ploieşti şi mai multe cabinete parlamentare.

Manifestanţii scandează lozinci împotriva clasei politice.

La ora transmiterii acestei ştiri, oamenii continuă să se adune în centrul oraşului.

Este a doua seară consecutiv când la Ploieşti are loc o adunare publică determinată de situaţia provocată de incendiul de la Clubul Colectiv din Bucureşti.

Marţi seară, aproximativ 1.500 de tineri, în majoritate elevi ai unor licee din Ploieşti, s-au adunat în centrul oraşului, unde au participat la o manifestare în memoria victimelor de la Clubul Colectiv.

Acea manifestare a fost autorizată de primărie, autorizaţie fiind obţinută de către un tânăr care a împlinit 18 ani.

Peste 500 de persoane s-au adunat la Braşov, scandând: ”Mor îngeri în spitale de atâta nepăsare”

Peste 500 de persoane, majoritatea tineri, s-au adunat, miercuri seară, în faţa Prefecturii Braşov, ei având steaguri, pancarte cu mesaje împotriva clasei politice, dar şi foi A4 pe care sunt scrise numele celor care au murit în urma incendiului din clubul Colectiv din Capitală.

Protestatarii s-au adunat, începând cu ora 18.00, în centrul Braşovului, ei având steaguri şi pancarte cu mesaje precum: ”Mor îngeri în spitale de atâta nepăsare”, ”Şpaga ucide, jos corupţia!”, ”Vrem siguranţă la noi acasă”, ”Toate partidele, aceeaşi mizerie”.

De asemenea, zeci de tineri au venit cu foi A4 pe care sunt scrise numele celor care au murit în urma incendiului din clubul Colectiv din Capitală, iar la un moment dat au aprins lumânări lângă zidul Prefecturii Braşov, lăsând şi un mesaj scris: ”Corupţia ucide!”

Totodată, oamenii au ţinut un moment de reculegere în memoria victimelor din Colectiv şi au spus ”Tatăl nostru”.

Protestatarii au strigat ”Jos corupţia!”, ”Nu staţi în casă dacă vă pasă!”, ”Jos corupţia din România!”, ”Anticipate”.

După aproximativ 45 de minute, oamenii au plecat în marş spre Piaţa Sfatului, unde cotinuă să strige lozinci împotriva clasei politice.

Protestatarii sunt însoţiţi de câteva zeci de jandarmi, iar până în prezent nu au fost înregistrate incidente.

Mitingul nu este autorizat, oamenii mobilizându-se pe Facebook.

Şi constănţenii sunt solidari cu victimele din Clubul Colectiv; manifestanţii cer alegeri anticipate

Câteva sute de persoane s-au strâns, miercuri, în faţa Prefecturii Constanţa, pentru a-şi manifesta solidaritate cu victimele din Clubul Colectiv, dar şi pentru a cere organizarea de alegeri anticipate

Tinerii s-au adunat, miercuri seară, în jurul orei 19:00, pe platoul din faţa Prefecturii Constanţa şi au început să scandeze „Colectiv”, „Colectiv”, „Corupţia ucide”, „Spitale, nu catedrale”, „Anticipate, anticipate”.

La ora transmiterii acestei ştiri, manifestanţii au plecat într-un marş pe principalele bulevarde ale oraşului, iar alte persoane se alătură pe traseu acestui protest.

Aproximativ 400 de ieşeni protestează din nou, susţinând că e necesară curăţarea clasei politice

Aproximativ 400 de persoane, majoritatea tineri, protestează, miercuri seară, din nou în Piaţa Unirii din Iaşi, oamenii susţinând că demisia lui Victor Ponta nu rezolvă lucrurile şi că e necesară curăţarea clasei politice.

Oamenii au început să se adune în centrul Iaşiului, începând cu ora 19.00, după ce s-au mobilizat pe Facebook.

Protestatarii scandează, printre altele, ”O revoluţie, singura soluţie”, ”Toţi banii de la BOR, să se întoarcă la popor”, ”Solidaritate” şi ”Hoţii, Hoţii”, cei prezenţi susţinând că demisia lui Victor Ponta nu rezolvă lucrurile şi că e necesară curăţarea clasei politice.

”Nu vrem să ne mai plece prietenii afară. Vom ieşi în stradă în fiecare seară până ce se va face o schimbare reală. Ne-am săturat de şpagă, de corupţie şi de politicieni hulpavi. Să plece toţi, ajunge”, a spus unul dintre tinerii prezenţi la protest.

Pe pagina de socializare care a anunţat protestul a fost postat iniţial un sondaj de opinie, cei mai mulţi dintre cei care s-au pronunţat susţinând că este necesară instalarea unui guvern tehnocrat.

Marţi seară, pe străzile Iaşiului au mărşăluit aproximativ 2.500 de oameni. Manifestanţii s-au adunat în Piaţa Unirii începând cu ora 22.30, apoi au plecat în marş pe străzile din oraş.

Miting al tăcerii în semn de solidaritate cu manifestanţii din alte oraşe, şi în centrul Sibiului

Aproximativ 400 de persoane participă, miercuri seară, la un miting al tăcerii, în Piaţa Mare, din centrul municipiului Sibiu, în semn de solidaritate cu manifestanţii de la Bucureşti şi din alte oraşe, care au ieşit în stradă împotriva clasei politice.

Participanţii la miting, majoritatea tineri, poartă lumânări în mâini, fără însă a scanda vreo lozincă.

Manifestanţii au totuşi pancarte pe care se poate citi: „Ei n-au murit, ei ne-au trezit”, „Nouă ne pasă”, „Împreună dăruim speranţa”, „Solidaritate”.

Sibienii s-au adunat în Piaţa Mare a oraşului, iar la ora transmiterii acestei ştiri, din toate colţurile pieţii continuă să sosească manifestanţi.

Pe pagina de Facebook pe care s-a făcut mobilizarea pentru miting, şi-au anunţat intenţia de a participa la manifestare aproximativ 1.300 de persoane.

O mie de persoane, în stradă şi la Galaţi, pornind în marş spre sediul Prefecturii

Peste o mie de persoane s-au strâns, miercuri seară, şi în municipiul Galaţi, în semn de solidaritate cu victimele incendiului din clubul Colectiv, dar şi pentru a protesta faţă de clasa politică, ei pornind în marş spre sediul Prefecturii, blocând o bandă de circulaţie.

Protestatarii s-au adunat în jurul orei 18.30, în cartierul Ţiglina 1 din municipiul Galaţi, de unde au pornit în marş către sediul Prefecturii, ocupând o bandă de circulaţie.

Oamenii scandează „Hoţii”, „Împreună salvăm România”, „Jos corupţia!”, şi au pancarte cu mesaje precum: „Colectiv ne pasă de România”, „Bunicii la război, părinţii la Revoluţie, este rândul nostru”.

Gălăţenii s-au mobilizat pe reţelele de socializare, protestul nefiind autorizat.

Şi la Craiova, s-au adunat câteva sute de persoane, în semn de solidaritate cu manifestanţii de la Bucureşti.

În Bucureşti şi mai multe oraşe din ţară au loc mitinguri similare, aceste acţiuni având loc după ce, marţi seară, peste 25.000 de oameni au mărşăluit prin Capitală cerând demisiile premierului Victor Ponta, ministrului de Interne, Gabriel Oprea, şi primarului sectorului 4, Cristian Popescu Piedone.

Urmare a acestor ample proteste, premierul Victor Ponta a anunţat, miercuri, că îşi depune mandatul şi că speră că demisia Guvernului său satisface cerinţele oamenilor care au fost în stradă. Ulterior, şi-a anunţat demisia din funcţia de primar al sectorului 4 al Capitalei şi Cristian Popescu Piedone.

În incendiul din Clubul Colectiv, 32 de oameni au murit, iar alţi aproximativ 200 au fost răniţi.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

6 thoughts on “Tineretul Timișoarei, sensibil la problemele țării

  1. Fara feisbuc n-ar fi reusit organizatorii sa mobilizeze atata lume… cu toate ca discrepanta dintre orase e foarte mare….2.000 la Timisoara, 400 la Iasi… Problema Romaniei este ca, daca se inlatura actuala clasa politica va fi foarte greu sa gasesti alti oameni, care sa dispuna de competenta politica si nu numai, cu care sa-i inlocuiesti pe cei dati afara… Asta sa ne fie clar, intr-o tara in care coruptia e o virtute (chiar asa este, nimeni nu se supara din cale afara daca se descopera noi si noi cazuri de coruptie, pe unii chiar ii admira ca au fost baieti destepti, in sensul ca, daca puteam, faceam si eu la fel). Mie imi da de gandit ceea ce se intampla la ora actuala… pe noi ne omoara mentalitatea noastra balcanica, asta este…

  2. DUMNEZEU SA AJUTE POPORUL ROMAN! TINERII SUNT VIITORUL ACESTUI NEAM! PE EI, TREBUIE SA-I AJUTAM, SA-I SUSTINEM, CA DATORITA LOR, POPORUL A IESIT IN STRADA ! CE ESTE TRIST CA TREBUIA SA MOARA ATATEA SUFLETE NEVINOVATE , PENTRU CA, ROMANIA SA SE TREZEASCA! BRAVO POPOR ROMAN!

  3. Domnul Laurentiu este ( probabil ) absolvent de facultate umanista, dar asta nu ar trebui sa il impiedice sa stie sa numere pina la 5000 ( aproximativ numarul celor prezenti ieri seara in piata Victoriei ).

      1. Daca ar fi sa va raspund in maniera intrebarii as spune : nu, am numarat picioarele si am impartit la doi .Dar pentru ca este vorba de lucruri serioase, poate reusiti sa deschideti un televizor sa sa cititi un ziar pentru a nu mai pune asemenea intrebari.

        1. Dar de ce sa aiba dreptate cei care au spus ca au fost 5.000, 7.000 sau au vehiculat alte cifre? Poate au gresit cei de la televizor?! Alte ziare locale nu sunt!

Lasă un răspuns