Malurile Begăi, frumoase, dar cam… abrupte

mal bega 1

Anotimpul cald a dat buzna peste Timișoara foarte rapid în acest an, mai ales prin prisma episoadelor târzii de iarnă de care am avut parte.

Încălzirea vremii a făcut ca vegetația să explodeze și le-a sporit locuitorilor cheful de plimbare. Una dintre cele mai plăcute și mai frecventate promenade se poate face pe malurile Begăi.
mal bega1 1
Proiectul din fonduri europene care a inclus reconfigurarea esteticii perimetrale a aleilor şi a pistelor pentru biciclişti, amenajarea şi redarea unităţii estetice a spaţiului verde, dotarea corespunzătoare a zonei de promenadă cu mobilier urban în funcţie de unităţile urbanistice, modernizarea şi reabilitarea sistemului de iluminat public, reabilitarea şi modernizarea infrastructurii tehnico-edilitare din zonă (reţele de alimentare şi distribuţie energie electrică, de alimentare cu apă şi canalizare), dar și crearea infrastructurii specifice transportului public urban pe Canalul Bega” a avut o valoare totală de 49.207.387,67 lei, din care 29.967.707,26 lei au fost fonduri nerambursabile, conform contractului semnat în iunie 2012. Contribuția municipalității a fost de șapte milioane de lei și a constat în cele șapte vaporașe atât de cunoscute.

Salubrizarea, o mare problemă

Malurile Begăi au devenit, într-adevăr, mai accesibile și mai plăcute, însă, dacă tot s-a construit ceva nou și frumos, ar fi bine să fie și întreținut corespunzător.

Din păcate, de salubrizarea zonei nu pare să se ocupe nimeni, pentru că mai peste tot se zăresc coșuri încărcate de gunoaie, iar iarba de pe marginea aleilor ajunge până la genunchii unui adult.

Câțiva stâlpi de iluminat și-au pierdut becurile, vandalizarea fiind, de altfel, o meteahnă la ordinea zilei (sau, mai bine zis, a nopții) pe promenada de lângă Bega. Degeaba avem șalupe de patrulare, pentru că răufăcătorii nu pierd ocazia de a distruge, obiceiul fiind întâlnit și la case mai mari, și în țări mai vestice. Totuși, aceasta nu înseamnă că obiectele distruse nu ar trebui înlocuite.
mal bega2 1

Tot dintr-o scurtă plimbare pe maluri se poate observa că, pe porțiunea de la Podul Mihai Viteazul spre Michelangelo, aleea nu a fost asfaltată, iar gropile sunt ceva obișnuit. Probabil cineva nu a fost foarte atent când s-a făcut recepția lucrării, pentru că era vorba de o amenajare totală, nu pe ici, pe colo.

În fine, o notă optimistă se aude dinspre Primăria Timișoara cu privire la transportul cu vaporașele.

Mult-dorita instituție guvernamentală va fi înființată cât de curând, iar edilul-șef al urbei speră ca de 1 iunie să pornească și transportul cu ambarcațiunile care au început să se prăfuiască în depourile STPT (fosta RATT).

Mai bine mai târziu decât deloc, consideră mulți dintre timișoreni, pentru că de vorbe în doi peri și contre politice fără noimă s-a săturat toată lumea.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Malurile Begăi, frumoase, dar cam… abrupte

  1. E mizerie mare pe promenada de pe canalul bega in zona centrala din spatele catedralei mitropolitane, oare nimeni nu are grija de curatenia promenadei de pe Bega? S-au cheltuit o gramada de bani iar rezultatul este zero, pacat, trotuare distruse, cosuri de gunoi vandalizate, pistele de bicicleta raman fara partea de uzura a asfaltului pentru ca a fost de proasta calitate si se macina in intrgime, astfel ca biciclisti prefera partea pietonilor care si asa este prea ingusta. Normal pistele de bicicleta nu ar trebui sa fie alaturi de cele de pietoni sa se evite accidentele. O solutie ar fi ca bicicletele sa aiba piste separt pe un mal numai pentru ele iar promenada pietonala sa ramana numai pentru pietoni. Primaria Timisoara trebuie sa se implice mai mult in mentinerea curateniei orasului sa nu ajunga si Timisoara ca si Aradul un focar de infectie datorita gunoaielor neridicate din tot orasul si asta de cand si in orasul de pe mures a intrat la curatenie firma RETIM din Timisoara ,oare de ce?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *