Mâine, din nou la urne!

vot 3

Sute de mii de timișeni sunt așteptați la urne, mâine, pentru a-i desemna pe cei patru senatori și zece deputați care vor fi reprezentanții județului în viitorul Parlament al României. La alegerile din 2012 au intrat în Parlament 588 de senatori și deputați.

În viitorul legislativ vor fi cu 124 mai puțini parlamentari, adică 464, pentru că se revine la scrutinul pe liste, adică vom vota partidul, nu omul. Votul uninominal, deși promitea marea și sarea atunci când a fost inițiat, nu a dat rezultatele scontate. Pentru mâine, aproape 6.500 de candidați aflați pe listele formațiunilor politice și doar câțiva independenți vor încerca să câștige votul românilor, după o campanie electorală care nu a oferit nimic deosebit, cu atât mai puțin vreo confruntare de idei.

Peste 620.000 de alegători din Timiş sunt aşteptaţi mâine la cele 595 de secţii de votare deschise în județ (212 în Timișoara), între orele 7 și 21. Peste 1,3 milioane de buletine de vot au fost tipărite și distribuite în secții, așteptând ca alegătorii să pună ștampila pe candidații preferați. Conform prevederilor legislative, norma de reprezentare este de un deputat la 73.000 de locuitori şi un senator la 168.000 de locuitori, iar pragul electoral de intrare în Parlament pentru un partid este de cinci procente. Conform Autorității Electorale Permanente, acum o lună, numărul alegătorilor înscrişi în Registrul electoral – inclusiv cetăţenii care împlinesc 18 ani până mâine – se ridică la 18.906.721.

„Big Brother” e cu noi

Pentru organizarea alegerilor s-a aprobat suma totală de 227,7 milioane de lei, iar fondurile necesare sunt prevăzute în bugetele MAI, MAE, AEP, STS, INS, pe categorii de cheltuieli. O noutate la aceste alegeri va fi utilizarea de camere video în secțiile de votare. Nu se supraveghează votul ca atare, între deschiderea și închiderea urnelor, ci doar perioada în care sunt numărate buletinele de vot. Completarea proceselor-verbale se va face fără a se întrerupe înregistrarea. De asemenea, va fi folosit în continuare sistemul informatic de monitorizare a prezenței la urne, care a fost implementat la scrutinul local din iunie. În acest fel, alegătorii nu vor mai fi obligați să semneze pe proprie răspundere că nu și-au mai exprimat opțiunea electorală și în altă secție de votare. Acest sistem va fi introdus și în secțiile de votare din străinătate.

Fiecare votează la secția de care aparține

La alegeri au drept de vot cetăţenii români care au împlinit 18 ani, inclusiv în ziua alegerilor. În schimb, nu pot vota debilii sau alienaţii mintal, persoanele puse sub interdicţie sau cele cărora li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege. În ceea ce privește actele necesare, se poate vota în baza oricărui document dintre cele enumerate mai jos, valabil în ziua alegerilor: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic sau paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu sau paşaportul de serviciu electronic; carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din şcolile militare.

Alegătorii trebuie să voteze numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul ori reşedinţa. Totuşi, dacă în ziua votării se află în altă unitate administrativ-teritorială din cadrul aceleiaşi circumscripţii electorale, aceştia pot vota la orice secţie de votare din cadrul circumscripţiei electorale unde îşi au domiciliul sau reşedinţa. În acest caz, vor fi înscriși pe listele electorale suplimentare. Pentru siguranță, poate fi accesat site-ul www.registrulelectoral.ro, de pe care, în urma introducerii datelor personale, orice persoană poate afla secția de votare la care este arondată. Problemele pot fi sesizate la birourile judeţene sau la filialele Autorității Electorale Permanente (AEP).

Cum se votează?

Conform legislației electorale, fiecare alegător are dreptul la un singur vot pentru alegerea Senatului şi la un singur vot pentru alegerea Camerei Deputaţilor. Votul este secret și personal, fiind interzisă votarea în numele altei persoane. De asemenea, este interzisă părăsirea secției de vot cu ştampile sau buletine de vot. Accesul alegătorilor în sala de votare are loc în serii corespunzătoare numărului cabinelor. Înainte de a vota, se va prezenta actul de identitate unei persoane din cadrul secţiei de votare, care se va ocupa de înscrierea CNP-ului în sistemul informatic. Alegătorii votează separat, în cabine închise, aplicând ştampila cu menţiunea „VOTAT” în patrulaterul care cuprinde opțiunea lor. Apoi, buletinul de vot trebuie îndoit și introdus în urnă în așa fel încât să nu fie vizibilă alegerea făcută. În caz contrar, acesta se anulează şi se dă alegătorului, numai o singură dată, un nou buletin de vot.

În cabina de vot nu pot intra în același timp două sau mai multe persoane. În principiu, este interzisă prezenţa oricărei alte persoane în cabina de vot, dar, dacă din motive temeinice un alegător nu este în stare să voteze singur, acesta poate alege un însoțitor pentru a-l ajuta. Totusi, persoana aleasă nu poate fi observator sau membru al biroului electoral.

Votul în străinătate

La aceste alegeri parlamentare, pentru prima oară, românii care locuiesc în străinătate au putut vota prin corespondenţă, dar pentru asta trebuia să fie înscriși în Registrul electoral. Perioada de înscriere în acest registru s-a încheiat pe 14 septembrie, iar cei care n-au apucat să opteze pentru votul prin corespondență urmează să voteze direct la secție. În acest scop au fost înființate 417 astfel de secții, cele mai multe fiind în Italia (73), Spania (53) și Republica Moldova (35).

Neinteresați de votul prin corespondență

În timp ce doar 8.889 dintre românii cu drept de vot din străinătate (dintr-un total de 609.962 ) au ales să voteze prin corespondență, Poșta Română a anunțat, ieri, că a preluat deja plicurile. „În cifre exacte, pregătirea şi derularea procesului de vot prin corespondenţă, în perioada 28.10 – 8.12, ora 24, în limita competenţelor atribuite Poştei Române prin lege, arată astfel: transmiterea de trimiteri poştale conţinând documente necesare votului prin corespondenţă către toţi cei 8.889 de cetăţeni români înscrişi în Registrul Electronic, provenind din 55 de ţări; implicarea a nouă companii aeriene şi 56 de operatori poştali în procesul de distribuire externă a tuturor buletinelor de vot; predarea a 4.561 de plicuri conţinând voturile cetăţenilor din diaspora, înscrişi în Registrul Electronic, către Biroul electoral pentru votul prin corespondenţă, acest proces finalizându-se în data de 8.12. 2016, ora 24”, se arată în comunicatul poștei.

În topul țărilor către care au plecat trimiteri poştale conţinând documente necesare votului prin corespondenţă se află Spania (2.794), Italia (1.228), Republica Moldova (880), Germania (618) şi Marea Britanie (594). De asemenea, există și un top al țărilor din care s-au întors plicuri cu voturi predate Biroului electoral pentru votul prin corespondenţă: Spania (714), Germania (533), Marea Britanie (515), Franţa (469) şi Republica Moldova (414).


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Mâine, din nou la urne!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *