Mai puţin grâu cultivat în Timiş. Care este motivul

cultura grau

Sunt mai multe motivele pentru care în Timiş scad suprafeţele cultivate cu grâu. Faptul că în ultimii trei ani preţul acestuia a fost scăzut este principalul. În acelaşi timp, alte culturi de toamnă au beneficiat în acest an de o mai bună primire pe piaţă şi era normal ca fermierii să schimbe macazul.

Condiţiile climaterice din această toamnă s-au dovedit destul de păcătoase, astfel că mulţi agricultori au ratat, din cauza umidităţii excesive din sol, perioada optimă pentru însămânţarea grâului. Faptul că în unele zone din judeţ nu s-a recoltat la timp porumbul din cauza umidităţii prea ridicate, astfel încât să se elibereze suprafeţele pentru grâu, este o altă consecinţă a vremii destul de capricioase din această toamnă.

În jur de 100.000 de hectare cu grâu în Timiş

În anii mai favorabili, în Timiş se cultivau cu grâu în jur de 130.000 de hectare, o suprafaţă care este departe de realitatea de astăzi. Nicolae Oprea, secretarul executiv al Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice Timiş, estimează la circa 100.000 de hectare cultura grâului înfiinţată în această toamnă la nivelul judeţului.

„Trebuia să vorbim la ora asta de încheierea anului agricol şi de pregătirea celui viitor. Din păcate, este o toamnă capricioasă, astfel că recoltarea porumbului s-a realizat în condiţii dificile şi au rămas destul de multe parcele neeliberate încă. Porumbul poate fi recoltat fără probleme şi în decembrie sau în ianuarie, iar pe terenurile respective să se înfiinţeze culturi de primăvară. În schimb, au fost afectate din cauza umidităţii mari suprafeţe cu soia din judeţ. În Timiş s-au redus suprafeţele cu grâu şi din cauza preţului scăzut din ultimii ani. Adevărul este că nu prea sunt agricultori care să fi extins cultura grâului. Unii au menţinut la aceeaşi dimensiune această cultură, dar sunt mulţi cei care au redus suprafaţa, preferând mai ales rapiţa, care este mai riscantă, pentru că o iarnă dificilă ar putea s-o afecteze grav, însă în acest an a avut un preţ bun şi de aceea fermierii s-au gândit că ar fi o afacere mai promiţătoare decât grâul”, crede Nicolae Oprea.

El consideră că suprafaţa de circa 100.000 de hectare, cultivată cu grâu în Timiş, poate asigura necesarul de materie primă pentru panificaţie şi, în acelaşi timp, rămâne loc şi de exporturi însemnate. Suntem, însă, abia în perioada incipientă a culturii de grâu, iar până la recoltare îşi vor spune cuvântul, fără îndoială, în primul rând condiţiile meteorologice. Care, deşi deocamdată nu se prezintă din cale-afară de favorabil, sunt încă departe de a fi alarmante.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Mai puţin grâu cultivat în Timiş. Care este motivul

  1. Domnul Nicolae Oprea bate campii, el se face ca nu stie (sau poate chiar nu stie) ca Romania Importa anual mii de tone de paine congelata din Ungaria. Da, ati citit bine, scrie intr-un ziar bucurestean. Asa ca s-o lasam mai moale cu „esportul”, tovarasi, suntem tara importatoare de cereale, cu toate ca dispunem de conditii ideale . in trecut Romania era o tara eminamente agrara si Baraganul, numit si „Granarul Europei” asigura o productie absolut de varf. De ce acuma nu mai este asa, nu stim sau nu ne intereseaza, ca la Auchan si la Carrefour e plin cu de toate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *